Bronzoví Dobrovolní hasiči roku: „Je to, jako bychom vyhráli“

Zástupci SDH Senohraby přebírají ocenění za prvenství v kategorii hasičských sborů v regionu Střed-sever Čech
 

V celorepublikové Anketě Dobrovolní hasiči roku oslavili Středočeši dvojnásobný triumf.

 

Ocenění převzali ti, kteří v průběhu jednoho roku provedli reálné zásahy co nejprofesionálněji nebo vyvíjeli mimořádné aktivity v oblasti prevence. Vítěze vybírala veřejnost z 50 jednotek a sborů dobrovolných hasičů, které do užšího kola soutěže nominovala odborná porota.

                                                      

Vítězi Lysá nad Labem a Senohraby

 

Jednotku sboru dobrovolných hasičů obce zřizuje dle zákona 133/1985 Sb. o požární ochraně obec. Zřizuje jí pro zajištění požární ochrany v obci. Naproti tomu sbor dobrovolných hasičů je spolek, zřízený dle občanského zákoníku. Tomuto spolku přísluší společenská, kulturní a sportovní činnost, práce s mládeží, spolupráce s obcí a jednotkou sboru dobrovolných hasičů obce při zabezpečování požární ochrany v obci.

Vítězové vzešli z každé z pěti geografických oblastí České republiky. O prvenství se tak v regionu „Střed-sever Čech“ Středočeši utkali i s hasiči z Ústeckého kraje a Hlavního města Prahy.

 

Přesto, nejvíce hlasů v obou kategoriích nasbírali zástupci z největšího kraje v republice. Mezi jednotkami zvítězili dobrovolní hasiči obce Lysá nad Labem. V kategorii Sbor dobrovolných hasičů triumf získali „dobrovolci“ ze Senohrab. „Vítězství v anketě pro nás znamená ocenění dlouholeté činnosti a práce našich členů, kterým patří velké poděkování,“ vzkazuje Roman Bílý, starosta SDH Senohraby.

 

Ten přitom do Ankety nahlásil jak sbor, tak i jednotku obce. Bojovat o konečný titul bylo však dopřáno jen sboru dobrovolných hasičů. Odbornou porotu oslovilo organizování Dětského železného hasiče, který v Senohrabech pořádají už pošesté v rámci hasičského dne. Kromě jiného se vítězný sbor věnuje i výchově mládeže, sportovní a kulturní činnosti.

 

SDH Přestavlky mají 51 členů. 36 dospělých a 15 dětí
Zobrazit fotogalerii (4)

 

Velké vítězství pro malou vesnici

 

Jen o dvě příčky níž se umístil Sbor dobrovolných hasičů z Přestavlk u Čerčan. „Třetí místo v Anketě je pro nás ohromný úspěch. Vezmeme-li v úvahu, že máme 348 obyvatel a ostatní obce měly okolo 1000 a více, je to pro nás, jako bychom vyhráli,“ říká David Znamenáček, starosta SDH z posázavské obce.

 

Zájem poroty vzbudila zejména profesionalita členů sboru, kterou se prokazovali při společném cvičení „Přestavlky.“ Na něm domácí hasiči předvedli, jak dokáží spolupracovat s bezpečnostními i krajskými záchrannými sbory.


„Odezva na umístění hasičů je velmi kladná. Hodně lidí nám popřálo k úspěchu přímo, na facebooku nebo i telefonicky. Moc si toho vážíme. Děkujeme všem, kteří nás podpořili a podporují,“ říká David Znamenáček, jehož sbor se vedle výjezdů k zásahům věnuje i práci s kolektivem mladých hasičů.

 

Cílem ankety Dobrovolní hasiči roku bylo pozvednout veřejné povědomí a prestiž dobrovolných hasičů. „Vážím si dobrovolných hasičů pro to, že jedou přesně tam, odkud ostatní utíkají. Přitom se už někteří z nich nemusí vrátit domů,“ dodal na závěr Karel Richter, starosta Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

 

Klíčová slova: