Benešovský domov seniorů končí s odlehčovací službou

Domov se nachází ve Villaniho ulici v blízkosti centra města
 

Dvě místa odlehčovací služby fungovala s komplikacemi a představovala ekonomickou zátěž. Stanou se z nich jednolůžkové pokoje pro stálý pobyt, kapacita domova se zvětší na 103 lůžek.

Domov pro seniory Benešov byl uveden do provozu 26. října 1999 a jeho zřizovatelem je od  roku 2003 Středočeský kraj.

"Služba je zcela neefektivní, v průběhu roku byla obsazená na 22-30 %. Zájem byl, ale realizace byla velice složitá. Lidé navíc často odříkavají z důvodu nemoci a hospitalizace. Většinu roku tak byla dvě lůžka prázdná," říká Jaroslav Duras, ředitel Domova seniorů Benešov.   

Získají zájemci o trvalý pobyt

Domov pro seniory Benešov nabídne uvolněnou kapacitu jako standartní jednolůžkové pokoje pro stálý pobyt. Celkový počet míst domova tak bude od nového roku zvýšen na 103.  "O stálý pobyt máme nyní přes sto žádostí, z nichž je nejméně padesát naléhavých a my jich uspokojíme za rok zhruba třicet," vysvětlil ředitel Jaroslav Duras.

Odlehčovací služba je poskytnutí krátkodobého pobytu pro seniory, kteří mají sníženou soběstačnost a o které je jinak pečováno v jejich přirozeném sociálním prostředí.

Odlehčovací služby v okrese Benešov 

Z registrovaných poskytovatelů sociálních služeb nabízejících odlehčovacích službu na Benešovsku zbývají dvě možnosti: Domov seniorů Jankov a Hospic dobrého pastýře Čerčany. Možným řešením může být i využití mobilní pečovatelské služby, která se poskytuje v místě bydliště. To však nemusí vždy odlehčovací službu zcela nahradit.