Do Chotouně se jezdí lyžovat až z Prahy

Turniket funguje na předplacené karty
Zobrazit fotogalerii (11)
 

Skiareál Chotouň nedaleko Jílového láká lyžaře ze širokého okolí. Zahájil provoz minulou středu a o víkendech je tu plno. Provozovatel zve k návštěvě i v klidnější všední dny.

Ski areál Chotouň nabízí podmínky pro sport lyžařům a snowboardistům. Součástí zařízení je také půjčovna a servis vybavení a instruktoři provádějí výuku lyžování a snowboardingu. Majiteli podniku jsou Jan Němeček a Jiří Vorel.

Nejbližší lyžování z Prahy

"Je to vyloženě areál pro děti, zahajujeme tady sezónu. Jezdíme sem asi dvakrát do roka. Z Prahy je to nejbližší možnost lyžování. Většinou tu bývá sníh a dobře se tu o něj starají. Na rozježdění je to úplně úžasný," říká pan Petr, který přijel se ženou a dvěma dětmi.

Sníh už vydrží do jara

"Lyžujeme od středy 6. ledna. Sníh už vydrží, máme ho hodně, asi půl metru technického sněhu. Minimálně měsíc, ale spíš už celá sezóna až do jara, by měl vydržet. Asi do konce března. Když je počasí kolem nuly, tak není vůbec žádný problém," říká spolumajitel areálu Jan Němeček. Pro sjezdovku si tu vystačí s umělým sněhem "Nám přírodní sníh spíš komplikuje situaci kvůli dostupnosti parkoviště, když namrzne musíme štěrkovat. Přírodní sníh je u nás jen psychická motivace pro zákazníky, že je opticky zima. Pro provozování ho nepotřebujeme," vysvětluje Jan Němeček.

Spolumajitel skiareálu

Při náporu stihnete pět jízd za hodinu 

"Máme parkoviště pro 180 aut a dalších sto je kolem silnice. O víkendu je velká vytíženost. Normálně se dá udělat za hodinu deset jízd, ale když je takováhle fronta, tak jich uděláte tak čtyři nebo pět. Když by tu nikdo nebyl, tak se dá stihnout třeba patnáct až sedmnáct jízd. Teď je tu pět set, možná sedm set lidí a možná tři sta aut," říká Jan Němeček. Lidi sem prý jezdí obyčejně na dvě až tři hodiny. 

Ve všední den si více zalyžujete

"Je to první víkend po svátcích, kdy se nelyžovalo a lidi jsou hodně natěšení a provoz je extrémní. Doporučujeme proto návštěvu ve všední den. Jsme tu až do devíti do večera, takže se dá přijet po škole a po práci. Sjezdovka je večer osvětlená," zve zájemce o lyžování Jan Němeček.  

Lidé jsou natěšení

Začátek zimy byl letos hodně teplý. "Sezóna bude letos slabší, ale lidi si to odlyžují. Nelyžovali přes svátky a o to větší je teď provoz i malinko větší příjmy, než by bylo obvykle začátkem ledna. Podnikáme s počasím, takže musíme mít dobré nervy," uzavírá Jan Němeček.

Klíčová slova: