Vylákali tři miliony přes Facebook. Zneužili důvěřivosti uživatelů

Nikdy nevíte, kdo se vydává za vašeho přítele na síti
 

Varování pro všechny uživatele sociální sítě Facebook. Dejte si pozor, protože místo vašeho přítele vám může psát podvodník.

Policisté chtějí varovat uživatele sociálních sítí před podvody, kterými se dlouhodobě zabývají. Jedná se o poměrně rozsáhlý případ, který je v současné době kvalifikován jako několik trestných činů najednou.

Jedná se:

  • o podvod,
  • oneoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku,
  • neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací

 

Jak se bránit podvodníkům?
Rada kriminalistů jsou jednoduché. Nikde neuvádějte žádné údaje, které by kdokoliv mohl zneužít, protože nikdy nevíte, kdo za monitorem skutečně sedí, přestože vám píše  profilu člověka, kterého dobře znáte.

V čem internetový podfuk spočíval?

Skupina osob si na internetu vytvořila podvodný web určený k hlasování. Jak to funguje? V průběhu údajného hlasování byl poškozeným poslán odkaz, kde byli vyzváni, aby zadali svoje přihlašovací údaje na sociální síť Facebook.

"Tímto způsobem se pachatelé dostali nejen k profilům poškozených, ale i přihlašovacím údajům, včetně hesla," uvádí policejní mluvčí Jan Daněk. Vykukové se potom díky získaným datům mohli přihlásit k jednotlivým profilům poškozených a jejich jménem oslovovali lidi, které mají v přátelích. Žádali o poskytnutí malé finanční částky a vymysleli si k tomu pokaždé nějakýá příběh.

 

Díky odkazu se dostali k platebním údajům

Když někdo zareagoval, podvodníci ho požádali, jestli by peníze nepřevedl jako expresní platbu přes platební bránu. Na tu mu internetoví šejdíři poslali link. "I tyto odkazy pro provedení platby však byly vytvořeny samotnými podvodníky a sloužily k tomu, aby se pachatelé dostali k přístupovým údajům na internetové bankovnictví či údajům platební karty oběti," upřesňuje policejní mluvčí.

S poškozeným komunikovali dále a získali také potřební unikátní číselný kód potřebný k provedení internetové platby. Díky tomuto jednání se podfukáři  dostali k účtům poškozených.

 

Tři podezřelí mladíci. Může jich být víc

"Kriminalisté v této souvislosti prošetřují tři podezřelé mladíky ve věku od sedmnáct do dvaceti let. Vzhledem k rozsáhlosti však nelze vyloučit, že se na protiprávním jednání nepodílely ještě další osoby," uvedl mluvčí pražské policie.

Detektivové doposud přišli na 250 poškozených napříč celou Českou republikou. Mladíci si přišli skoro na tři miliony korun. Tato částka nemusí být konečná.

 

Klíčová slova: