Skauti pochodovali přes Brdy, prohlédněte si naši fotogalerii

Brděnky
Zobrazit fotogalerii (11)
 

V sobotu se vydali na pochod. Vy teď můžete ochutnat jediněčnou atmosféru zimní procházky a dozvědět se trochu víc o každoroční akci!

V sobotu se uskutečnil tradiční skautský přechod Brd. Šlo se na Kytínskou louku. Tady si účastníci mohli dát třeba čaj, nebo palačinku. Samozřejmě nechyběla ani tradiční výměna Brděnek a soutěž o tu nejkrásnější. A hurá na čtrnácti kilometrový pochod se teď můžete vydat i vy porstřednictvím našeho článku. Po Brdech pochodovaly skupiny skautů a mezi nimi se proplétali běžkaři, kteří si nenechali ujít fantastické podmínky.

 

Ve zdravém těle zdravý duch

Skautská hymna                        Junáci, vzhůru, volá den,
luh květem kývá orosen.
Sluníčko blankytem pílí,
před námi pouť vede k cíli.
[:Junáci, vzhůru, volá den:]
                                          Junáci, vzhůru, volá den,
buď připraven,
buď připraven
k obraně dobra a krásy
dožiješ vlasti své spásy.
[:Buď připraven:]
                                              Nás neomýlí nástraha,
jest na stráži nám odvaha,
jsme silni svalem i duší,
[:nás neomýlí nástraha:]
                                                   A každý z nás vždy přímo stát,
a před nikým šíj nezhýbat,
do očí pravdu a v pýše
jen vlast svou výše a výše.
[:Tu každý z nás vždy duší stát:]
                                          Chcem věrní zůstat také dál,
čím k lepšímu duch mladých vzplál,
poslušní vnitřního kynu
muž bude krásného činu.
[:Chcem věrni zůstat také dál:]

Sněhu bylo dost a panovala dobrá nálada a co na pochod říkají sami skauti? Ptali jsme se skautky Terezy Pláničkové z jirenského oddílu. „Osobně mi přijde zajímavé, že se tam může člověk setkat s mnoha dalšími skauty a navázat tak nové kontakty. Byla jsem takhle na několika akcích a kontakty využívám dodnes. Jsem ráda, že tyto akce stále někdo pořádá.“ Ano, Skaut pořádá různých akcí opravdu hodně. Ať už jsou to pochody, rozvážení Betlémského světla, nebo letní a příměstské tábory. Podle mnohých skauting vede děti k samostatnosti a upevňuje v nich nejen vlastenectví, ale i zásady slušného chování.  O přechodu přes Brdy jsme si povídali s aktivním skautem, Honzou Boreckým, který skautuje, stejně jako Tereza v jirenském oddílu.

 

Honzo, řekni nám něco k historii pochodu..

Zimní přechod Brd je skautská akce. Přechází se Brdská vrchovina a všichni skauti, vodáci a ostatní se scházejí na Kytínské louce u vesnice Kytín, nedaleko Mníšku pod Brdy. Tato akce se koná pravidelně již od roku 1969 až na dvě výjimky, a to v roce 1970, kdy byl skauting zakázán komunisty, a v roce 2007. Tato akce začínala jako nenásilný protest skautů proti okupaci Československa zeměmi Varšavské smlouvy. Tak to probíhalo až do roku 1989. Od roku 1990, kdy se Junák oprostil od nálepky "nežádoucí", vlají skautské vlajky při tomto setkání každý rok až dodnes.

 

Jak to celé probíhá?

Celý přechod z Mníšku pod Brdy až do Řevnic. Chodí se tam, a nebo opačně; z Řevnic do Mníšku pod Brdy. Jdete přibližně 14 kilometrů a je to příjemná procházka českou zimní krajinou. Asi nejoblíbenější částí celého přechodu. Troufám si říci, že u většiny středisek to je stejně. Je koupení palačinek s marmeládou a vyměňování Brděnek.

                                                                                                                                                         Brděnky jsou symboly daného ročníku přechodu Brd. Každý si dělá své a vyměňuje je s ostatními, aby měl co nejvíce různých. Může to být kresba na papírek, popsaný karton, papírová skládačka, viděl jsem i pletení ve tvaru podrážky boty s klasickým nápisem např. „Zimní přechod Brd 2013,“ dále se uvádí středisko.../oddíl..., družina ..., jméno autora Brděnky". Člověk si s tím opravdu může vyhrát, je to jenom na něm.

Znak skautů - lilie

 

 

Ty se přechodu Brd účastníš?

Já osobně jsem byl na přechodu Brd již čtyřikrát a jsem s touto akcí spokojen. Cestou se dá v klidu popovídat, jde o možnost sejít se a popovídat si se známými z jiných středisek. Celkově je tu vždy pohodová atmosféra. A navíc, alespoň vylezeme z domů, pohyb je zdravý a nikdy ho není dost. 

 

V minulosti jsme psali například o kralupských skautech.

Klíčová slova: