Kolik zaplatí Beroun za jednoho sprejera?

Beroun vyhlásil sprejerům válku
 

Berouňáci vyhlašují sprejerům válku. Rozhodli se poskytnout zajímavou odměnu "oznamovatelům". Autorům graffiti město naopak slibuje vygenerovat plochu, na které by se mohli realizovat. Při odstraňování nápisů se mají zapojit klienti úřadu práce.

Vandalismus je velkým problémem a trápí Beroun leta. Město poškozují zejména sprejeři, kteří se neštítí podepisovat na soukromé objekty, vlaky, památky ani kostely. „Rozhodli jsme se vybídnout ke spolupráci spoluobčany. Případného oznamovatele, jehož informace by vedly k dopadení pachatele, bychom odměnili jakousi finanční částkou,“ říká tisková mluvčí města Adéla Felklová. Přesnou výši této odměny rada ještě prodiskutuje a schválit ji také musí zastupitelstvo. V Kadani na Chomutovsku, kde se autoři nápadu inspirovali, v minulosti slíbili za informace vedoucí k dopadení sprejerů 30 tisíc korun.

Jak chytit sprejera

Až tedy nějakého sprejera uvidíte, můžete si i přivydělat nahlášením místa páchání tohoto kriminálního činu Městské policii na lince 156. Pokud voláte z mobilu, hovor se automaticky přesměruje na policii z Berouna. (Autorka se s tímto faktem dnes dobře obeznámila při odstraňování botičky na autě.)

Prevence

 „Jsme ochotni si zvyknout téměř na všechno, Muzeum českého krasu vypadá, jak na pouti a máme čáranicemi téměř znesvěcené kostely. Za chvíli si budeme myslet, že je to normální. Tomu je potřeba předcházet,“ říká starosta Ivan Kůs. Program prevence by měl začít osvětou na vyšších ročních základních škol. Při odstraňování nápisů by mělo dojít ve spolupráci s úřadem práce.

Plátna pro graffiti

Město by slibuje vygenerovat plochy, kde by se umělci mohli realizovat. Otázkou je, zda nebude některým sprejerům v takovém případě chybět adrenalin. „Nebo zda vyhlášení odměny na jejich hlavu toho adrenalinu spíše nepřidá,“ podotknul místostarosta Michal Mišina.

 

Klíčová slova: