Vládne v České poště šikana?

Demonstrující si stěžují na nátlak a zastrašování
Zobrazit fotogalerii (10)
 

Zaměstanci pošty si musí ze svého dokupovat losy, aby splnili plán prodeje nepoštovních produktů. Je jim vyhrožováno a často se bojí si stěžovat. Kvůli psychickému nátlaku mnozí berou antidepresiva.

Strach na poště

Podle organizátora akce Petra Pohla z SOS-21 dochází odborářům řada stížností na špatné pracovní podmínky. Mnoho jich však není podepsáno, protože se pisatelé bojí následků. Podle protestujících je mezi pošťáky dokonce ve vyšší míře užívání antidepresiv jako následek psychické zátěže. 

Psychický nátlak

"Lidé jsou tlačení k uzavírání smluv sami na sebe, jsou tlačeni ke kupování novin a losů. Pokud to zaměstnanci nesplní, tak jim vedoucí pošt vyhrožují. Je tam obrovský psychický tlak. Smlouvy jsou uzavírány třikrát po sobě na rok a lidé jsou tím drženi pod krkem. Vedení České pošty prohlásilo, že každému zaměstnanci, který je v pracovním poměru déle než rok, bude dána automaticky smlouva na dobu neurčitou. To se nyní hnulo dopředu," popsal nám situaci pan Roman Burda z největší přepravní pošty v Malešicích.

Roman Burda z přepravní pošty Malešice

Lidé jsou přetěžováni 

"Balíky se nosí až do padesáti kil, tenhle problém existuje u přepážek, na specializovaných pracovištích nebo na přepravních poštách. Je to přetěžování lidí. Pošta nemá nějaké funkční normy. Jestli za noc přenesete deset tun balíků nebo osmnáct tun balíků na určitou vzdálenost, tak tohle se na přepravních poštách moc nehlídá. Jsou problémy i na obvodech, kde větší balík v autě zabere víc místa, takže některé balíky se doručují až následující den z důvodu nedostatečných kapacit," říká dále Roman Burda.

Demonstrace proti útlaku

Několik desítek pracovníků České pošty se sešlo v pondělí 22. února 2016 před Hlavním nádražím v Praze. Odsud šli pochodem na Václavské náměstí, kde předali otevřený dopis vedení Československé obchodní bance. V něm požádali, aby nebyl na zaměstance pošty vyvíjen nátlak k prodeji bankovních služeb. Dále pokračovali kolem hlavní pošty do ulice Politických vězňů, kde předali své písemné požadavky personálnímu řediteli. Ten řekl, že protestní akce je "za čárou".

Předání protestu Československé obchodní bance

 

Co požadují pošťáci?

  • Odstranění vazby plnění plánu prodeje zboží na výkonovou mzdu
  • Prodej zboží pouze na základě dobrovolnosti
  • Dodržování evidence přesčasů a jejich řádné proplácení
  • Ukončení nerentabilních projektů ČP Security s.r.o., roznos letáků či doručování nadměrných zásilek
  • Určení viníka fluktuace, který dosahuje 10 - 50 %
  • Odstranění diskriminace při odměňování
  • Možnost pracovní smlouvy na dobu neurčitou po uplynutí zkušební doby
  • Prošetření nerovného přístupu a nátlaku na zaměstnance

 

Klíčová slova: