Ukliďme svět a nezapomeňme na střední Čechy

 

Hlavním dnem kampaně Ukliďme svět, ukliďme Česko bude sobota 16. dubna. Také vy se můžete připojit k jarnímu úklidu černých skládek a nepořádku v přírodě.

 Ať už 16. budna nebo v jiném termínu se mohou občanské iniciativy, spolky, školy, obecní úřady i jednotlivci přihlásit na www.UklidmeCesko.cz.

Účastníci dostanou pomůcky

Vyčistit na jaře přírodu od nepořádku a černých skládek chtějí organizátoři z Českého svazu ochránců přírody, spolku Ekosmák a dalších organizací. „Pokud je Vám myšlenka dobrovolnické úklidové akce blízká, neváhejte se připojit a zorganizujte si úklid ve Vašem okolí. Snažíme se organizátorům místních úklidů organizaci co nejvíce ulehčit a podpořit je nejen radami, mediální kampaní ale i materiálně, zasláním balíčků s pytli a rukavicemi pro dobrovolníky,“ říká jeden z organizátorů akce, Miroslav Kubásek.

Hlašte se co nejdříve

„Abychom věděli, kolik účastníků se letos chystá uklízet a mohli jim materiál včas přichystat a rozaslat, potřebujeme, aby se nám přihlásili co nejdříve, ať už jsou z obcí, zájmových sdružení, škol, či firem…“, dodává Kubásek.

Bábovka pro dobrovolníky

„Někdy opravdu stačí dobrovolníky jen popostrčit zasláním pár pytlů a rukavic, jejich nadšení pak leckdy velmi překvapí. Nebojí se přispět třeba upečenou bábovkou pro dobrovolníky nebo doprovodným programem pro děti“, říká koordinátorka projektu z Českého svazu ochránců přírody Kateřina Landová a dodává: „Jsme pouhými prostředníky. Snažíme se v lidech podpořit energii udělat něco užitečného pro zdraví svého okolí, zapojit vlastní ruce, ukázat, že to jde a nakonec se společně těšit z čistého a bezpečného prostředí. Rádi bychom, kdyby se lidé zároveň zamysleli i nad tím, zda obal sebraný teď kdesi v přírodě vůbec musel vzniknout.“