Festival středočeských potravin

Nejkvalitnější výrobky máme stejně u nás
 

Třicet výrobků od jedenácti firem získalo ocenění v soutěži Potravinářský výrobek Středočeského kraje 2015. Je mezi nimi i ten Váš oblíbený a kupovaný?

Vzhled a chuť v 7 kategoriích

Do soutěže se přihlásilo patnáct středočeských výrobců potravin se 77 výrobky. Hodnoticí komise posuzovala v sedmi vyhlášených kategoriích vzhledové i chuťové parametry každého z nich.

Se čtyřmi výrobky uspěla cukrářská firma Ňam-ňam z Velké Dobré, stejně tak čtyři diplomy si z Lysé odvezla pekárna Pane. Letošním rekordmanem jsou ale Polabské mlékárny, a. s., Poděbrady, které zabodovaly hned pětkrát se třemi druhy žervé a dvěma ovocnými tvarohy.

Středočeský hejtman kvalitu výrobků ve svém kraji podporu, váží si poctivých českých výrobců a na to konto podotkl: „Proč konzumovat sladkosti z Polska, salámy z Německa nebo pivo z Belgie, když tu máme plno místních výrobců, kteří umí dokonale vyrobit různé pochutiny podle tradičních receptur, z domácích zdrojů a s láskou?"

Řezník a uzenář

Ceny si velmi váží také František Dolejší, řezník a uzenář z Davle a jeden z tradičních účastníků soutěže o Potravinářský výrobek Středočeského kraje. "Je pro mě důkazem, že naše rodina dělá

svoji práci dobře a že našim zákazníkům nabízíme kvalitní výrobky," podělil se o svůj um František Dolejší.

Podpora a kontakty

Středočeský kraj dlouhodobě podporuje regionální výrobce. Nejčastěji prostřednictvím akcí typu pivních slavností u Kladna, Gastrofestivalu v Lysé nad Labem, Svatomartinských hodů v Kutné Hoře nebo oblíbených dožínkových slavností.

Zde mohou Středočeši nabízet své výrobky široké veřejnosti. Zároveň také navazují důležité podnikatelské kontakty, které jejich řemeslo do budoucna ještě více podpoří. Další ročník soutěže bude jako obvykle vyhlášen při podzimní části výstavy Zemědělec.