Zoo slaví, narodilo se slůně

Seznamování
Zobrazit fotogalerii (9)
 

Pražská zoologická zahrada oznámila v úterý ráno radostnou novinu. Narodilo se tady historicky první slůně, které bylo v zahradě i počato.

Sameček přišel na svět krátce po třetí hodině ráno a váží 104 kilogramů. Jde o prvního sloního potomka, který byl v zoo nejen narozen, ale i počat. Novinku oznámil nejdříve ředitel Miroslav Bobek a potom i oficiální Facebook Zoo Praha. „Ještě není vyhráno a nechci to zakřiknout, ale jsou to pro mne asi vůbec nejsilnější okamžiky, které jsem tady v zoo zažil,“ uvádí Bobek v příspěvku.

Na podzim další

Matkou mláděte je Janita, tu zoo přivezla spolu s Tamarou ze Srí Lanky. Narozeno bylo v Údolí slonů, které tady funguje od roku 2012. Sameček ale není jediným očekávaným potomkem skupiny. Další se má narodit na podzim. Historie chovu slonů má více než osmdesátiletou tradici. Nyní se povedlo naplnit správné postupy práce se slony a to pod vedením Pavla

Z Facebooku Miroslava Bobka, který narození mláděte oznámil

Brandla a Jiřího Javůrka.

Čtěte také: Devět pražských ibisů je doma, můžete je vidět

Slon indický

Jde o ohrožený druh. V minulosti byl hojně vybíjen v důsledku kultivace krajiny a kácení stromů. Hodně jedinců bylo domestikováno a slouží k nošení těžkých nákladů, nebo jako atrakce pro turisty. Obývají hlavně Indii, Srí Lanku a jihovýchodní Sumatru. Ovšem najdeme je i jinde - třeba v Nepálu, Bangladéši, Bhútánu, Kambodži, Malajsii, Myanmaru, Thajsku, Borneu a ve Vietnamu.

Je to macek

Dorůstá délky až 3,5 metru, váží 2-5 tun, Má dlouhý chobot s jedním prstíkem, kterým uchopuje předměty a jde o stádové zvíře. V přírodě může tvořit tlupy až o 40 jedincích. Příbuzné samice s mláďaty vytváří matriachální skupiny, které vede vždy ta nejstarší. Samci opouští skupinu, v dospělosti jsou z nich samotáři a ke skupině se vrací jen v době říje. Samice pohlavně dospívá v 10-15 letech a mladé může mít každé 3-4 roky. Mládě mívá kolem 100 kilo. Slon se dožívá šedesátky, spořádá 150 kg potravy denně a vypije 70-90 litů vody!

Krátce po desáté se slůně napilo
Klíčová slova:
zoo