Hroší chlapeček dostal nové jméno

Hroší rodina
Zobrazit fotogalerii (15)
 

V zoologické zahradě dostal jméno malý hroch, je to Fanda! Narodil se už v lednu. O to, jaké jméno dostane, hlasovala široká veřejnost. Pyšnými kmotry se stali herec David Novotný a vzpěrač Jiří Orság.

Pavilon hrochů obklopila spousta lidí s dětmi. Hroše se křtilo v půl jedenácté. Má dva kmotry, vzpěrače, který bude Českou republiku reprezentovat na olympiádě v Riu, Jiřího Orsága a herce Davida Novotného. Jiří Orság předvedl svoje umění – připraveno měl 45 kilo, což pro něho nebyla žádná váha. Proč zrovna 45? Přesně tolik měl vážit hroší sameček po narození. Potom Orság dostal přidáno, naložili mu kotouče tak, že konečná váha dosáhla sto kil, to je hrošíkova současná váha.

Jméno nyní hledá i malý sloník! Pojmenujte slůně, zoo vyhlašuje soutěž

Fanda se má čile k světu. K chovu hrochů promluvila jejich kurátorka Barbora Dobiášová. „Toto je první mládě, které se narodilo v novém pavilonu, všechno jsme si vyzkoušeli tak trochu poprvé. Novorozené hroše se rodí v izolovaném bazénku, není možné ho hned odebrat a zvážit, ale odhadem a i podle literatury má hroše mezi 35 a 50 kilogramy. Náš sameček byl dobře stavěný, mohl mít tak 45 kilogramů,“ říká Dobiášová.

Hroch je pro zahradu významným zvířetem. Chovají se tady v podstatě od samého začátku. „Hroch je výraznou tváří zoologické zahrady. Máme je tady skoro od začátku zoo. Zahrada byla založena 1931, hroši se tady chovají od roku 1933. Slávek, otec našeho mláděte, v roce 2002 prožil krušné chvíle ve starém pavilonu, proto jsme rádi, že nyní už jsou v novém, dneska je Slávek otcem už třetího potomka,“ řekl Jiří Malina, náměstek Zoo Praha. Tito obrovští obojživelníci mají i svého sponzora, a to už vlastně dvacet let, společnost Ipodec, od té dneska dostali koš plný dobrot a 50 tisíc korun.

Klíčová slova:
zoo