Mělnická nemocnice provádí nejmodernější operaci žlučníku

MUDr. Vratislav Syrovátka je zástupce primáře chirurgie v mělnické nemocnici
 

Operaci žlučníku přes tělní otvory začali v Mělníku jako první ve střední a východní Evropě provádět v roce 2008. Má menší estetické následky, riziko infekce a vzniku kýly.

Žlučové kameny a žlučníkový záchvat postihnují nejvíc lidi středního a staršího věku. Jen v mělnické nemocnici společnosti VAMED Mediterra se provede ročně 300 operací žlučníku.

„Pohyby žlučníkových kamenů nebo jejich uvíznutí mohou vyvolat také žlučníkovou koliku, která začíná náhlými urputnými bolestmi nadbřišku vystřelujícími do zad pod pravou lopatku. Kolika může rychle sama odeznít, někdy ale trvá i několik hodin. Při záchvatu doporučujeme vyhledat lékařskou pomoc, protože žlučníkovou koliku mohou provázet další vážné komplikace, například zablokování žlučovodů nebo prasknutí žlučníku,“ varuje MUDr. Vratislav Syrovátka z Nemocnice Mělník.

MUDr. Vratislav Syrovátka je zástupcem primáře Chirurgického oddělení v Nemocnici Mělník. Vystudoval 1. lékařskou fakultu UK v Praze. Věnuje se laparoskopickým operacím, absolvoval řadu zahraničních stáží a přednáší na evropských chirurgických kongresech.

Nejmodernějším způsobem operace žlučníku je hybridní laparoskopická operační metoda N.O.T.E.S. - Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery, tedy transluminální endoskopická chirurgie přirozeným otvorem. Do břišní dutiny břišní lékaři vstupují přes ústa, močovou trubici, pochvu nebo konečník.

„V mělnické nemocnici jsme touto metodou operovali první pacientku téměř před devíti lety, konkrétně 23. června 2008. Byli jsme první ve střední a východní Evropě. Průměrný věk u nás operovaných žen je 44,8 let, naší nejmladší pacientkou byla dvacetiletá dívka a nejstarší dvaašedesátiletá paní. Operace žlučníku většinou trvá hodinu, naši lékaři ji ale zvládli i za 30 minut,“ popisuje MUDr. Vratislav Syrovátka.

Výhody: bez jizev, krátká doba neschopnosti a menší riziko

PhDr. Drahomíra Pavlíková

Při klasické operaci žlučníku zůstává na břiše asi 20centimetrová jizva. Laparoskopická operace zanechá nejméně tři ranky dlouhé jeden centimetr. Oproti tomu s metodou N.O.T.E.S. v břiše zůstává jen pětimilimetrová jizvička v pupíku od laparoskopického nástroje. "Do nemocnice jsem nastoupila ve čtvrtek ráno a operace proběhla ještě týž den. Následujícího dne mě již propustili domů. Po probuzení jsem vůbec žádnou bolest necítila, byla citelná pouze únava po narkóze. Dokonce jsem si nebyla jistá, jestli mě skutečně operovali. Když jsem si ale všimla malinké jizvičky v pupíku, došlo mi, že ano," říká Drahomíra Pavlíková, která operaci nedávno podstoupila. Podstatně kratší je i doba rekonvalescence. Paní Pavlíková již pátý den nastupovala do práce. Výhodou je menší riziko infekce a nebo vzniku kýly.