Praha se o víkendu zapojí do virtuální cyklojízdy za evropským uměním

Tentokrát to bude o trochu jiné cyklistice
 

Hned deset evropských zemí se zapojí do akce s názvem Big Art Ride. Virtuální cyklojízda za uměním představí Sbírku dějin umění Europeana, která je součástí Evropské digitální knihovny. A jak to bude fungovat? Stačí nasednout na stacionární kolo, nasadit brýle a vyrazit! 

Akce je součástí oslav nizozemského předsednictví v Radě Evropské unie, a tak není náhodou, že jako první v Praze na kolo usedne nizozemský velvyslanec Ed Hoeks. V závodě v reálném čase změří své síly s s Paulem Kellerem, členem představenstva Nadace Europeana, který však bude v Amsterdamu. 
 

Každý, kdo se zapojí do virtuálního závodu a na dálku si to "rozdá" s jezdci z nizozemské metropole, přenese se na projížďku Evropou. Během každé imaginární vyjížďky uvidí vznik největších uměleckých děl zařazených do projektu Europeana280. Zajímavostí jistě je, že vybraná města budou reagovat na pohyb cyklistů a dojem z jízdy bude velmi živý. 
 

Vždy se bude virtuálně soutěžit s kolegy v Amsterdamu a na konci závodu se každý setká se svým evropským sousedem na velké obrazovce. Big Art Ride bude před hlavní branou Výstaviště v Praze Holešovicích od pátku do neděle vždy od 11 hodin do sedmi večer. Imaginární cyklistický závod je pro většinu z nás novinkou. Ale například virtuální studium už je dnes zcela běžnou věcí