Další bouřky se řítí na střední Čechy

Obří kroupy z Vimperka
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Včerejší bouře, kterou doprovodilo i silné krupobití, nebyla rozhodně poslední. Výstraha před bouřkami a nebezpečnými jevy platí až do dnešní půlnoci!

V pondělí se nad Českem zatáhla obloha a padaly doslova trakaře. Celou republiku zasáhly bouřky, které doprovodilo silné krupobití, nejvíce to odnesly Hořovice, kde kroupy musely odklízet sněžné pluhy. Česko v úterý sčítalo škody, těm ale nemá být konec. Dneska je v ohrožení je nejvíce Mělnicko, Nymbursko, Kolínsko, Mladoboleslavsko a Benešovsko.

Kde všude to na záčátku týdne řádilo? Bouřky a kroupy devastovaly střední Čechy

Co na pondělní jevy říká meteoroložka Dagmar Honsová? Klasická letní situace, kdy vlnící se studená fronta postoupila z Německa k nám do Česka, kde bylo relativně teplo a vysoká vlhkost vzduchu. Nasedala na sebe studená hmota s teplou, tomu se říká instabilita vzduchu. Vlnící se studená hmota postupuje daleko pomaleji, právě díky vlnění. Bouřky a bouřková jádra tedy měly také velmi pomalý postup. Když se ty dvě bouřky spojily, bouřkové jádro dostalo daleko větší energii. Byl tady mrak kumulu nimbus, ten sahá od nejnižších vrstev po nejvyšší vrstvy atmosféry, tedy někam až do 10 kilometrů, kde mrzne. Mezi tou dolní částí oblaku a tou horní, kde mrzne, proudí rychle vzduch, a tím se tvoří kroupy. Kroupy vznikaly relativně dlouho, oblak je s sebou dlouho nosil, proto byly tak veliké, jakmile neměly energii, tak vypadaly. Stalo se to na jednom místě právě proto, že se fronta příliš nehýbala. Dnešní bouřky by neměly být tak intenzivní a kroupy veliké. Relativní vlhkost vzduchu a teploty jsou už nižší. Další silné bouřky dorazí o víkendu.

O pondělních bouřích jsme informovali. Bouřky se valí na Středočechy i Prahu! Dnes jste se mohli pro změnu informovat o tom, kde bouře udeřila nejsilněji. Byla to noc hrůzy! Česko sčítá škody a probouzí se z ošklivého snu

Na celém území zůstalo během úterý oblačno až polojasno, na většině Čech jsou hlášené četné přeháňky, v odpoledních hodinách se opět přiženou silné bouřky! Nejvyšší teploty se vyšplhají k 23 stupňům. V noci bude trend obdobný, bude oblačno až zataženo, místy zabouří, naměříme teploty do 14 stupňů Celsia.  

Klíčová slova: