FOTO: V Černošicích otevřeli novou halu, takhle vypadá 53 milionů

 

Byla to dnes v Černošicích-Mokropsech velká sláva. Po mnoha letech snění se vize zhmotnily do reálných obrysů. Konkrétně do tvarů nové sportovní haly, která včetně vybavení vyšla na 53 milionů korun. Stálo to za to?

Když se zeptáte místních, mají stoprocentně jasno. "Určitě jsme novou halu potřebovali, jednoznačně! Tohle tady chybělo, jsme na ni moc pyšní," shodují se do jednoho obyvatelé Černošic. A popravdě řečeno, je na co být hrdý. Největší škola v okrese s kapacitou 940 žáků konečně získala svoji tělocvičnu. Ale při pohledu na multifunkční sportoviště je jasné, že se zde budou odehrávat určitě krajské a možná dokonce i celorepublikové soutěže.

Celkové náklady na halu se vyšplhaly na 53 milionů korun. Státní dotace pokryla 32,5 milionů, sbírka 10,5 milionů a městský rozpočet přidal zbylých 10 milionů.

Součástí vybavení je velkoplošná obrazovka a kvalitní ozvučení, takže halu s hledištěm pro více než 180 diváků bude možné používat nejen na tělocvik, sportovní tréninky a soutěže. Ale také jako víceúčelový prostor na projekce, školní slavnosti, společenské akce nebo koncerty. "Pro město hala znamená mnohem víc než jen stavbu z betonu, dřeva a skla. Je symbolem síly a pozitivního přístupu černošické občanské komunity," pochvaloval si starosta Filip Kořínek.

Věděli jste, že Černošice jsou extraligové? Na místním zimáku se hraje nejvyšší soutěž v inline hokeji.

Na slavnostním otevření nemohla chybět ani nejslavnější rodačka, sedminásobná olympijská vítězka Věra Čáslavská. Ta se také stala patronkou haly a zároveň dostala čestné občanství Černošic. Akci ozdobila i snowboardistka Eva Samková, hokejista Josef Beránek nebo předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. Černošice tak zase o něco víc zvyšují svoji prestiž.