V Nehvizdech mají už zápachu od Tretters dost a sepsali petici

Pěkně naštvaní jsou již obyvatelé Nehvizd na výrobnu brambůrků Tretters. Zápach, který při smažení vzniká, totiž neustává. Sepsali tedy petici, kterou nyní mohou obyvatelé podepisovat. 

27.06.2016 - 13:32   |  
Podpisy se sbírají na mnoha místech...

Problémy s výrobnou zeleninových chipsů se v Nehvizdech táhnou již mnoho měsíců. Místní tvrdí, že zápach z přepáleného oleje, který ze smažírny vychází, je natolik obtěžující, že nelze mít okna otevřená, a to ani v noci.

 

Osobní závazek majitele

Firma, která smažírnu provozuje, slibovala, že zápach odstraní díky instalaci filtrů: „Občanům na FB, Mestysu, stavebnímu úřadu jsme deklarovali a představili filtrační zařízení na odstranění odéru vycházejícího z naší výroby. Beru to jako můj osobní závazek a zcela automatické řešení situace,“ sdělil nám Michael Tretter, majitel firmy.

 

Zápach je stále stejně silný

Bohužel se tak zřejmě dodnes nestalo. Zápach je prý cítit neustále, v určitém období je prý tak silný, že nelze vůbec pobývat venku, což je v létě dost problematické. Vzhledem k tomu, že z oficiálních míst prý pomoc nepřichází, rozhodli se místní jednat sami a díky spolku Za klidný domov iniciovali vznik petice.

 

Chtějí mapovat zápach

Autoři petice kromě podepsání petice apelují na své spoluobčany, aby dobře zaznamenávali, kdy je zápach cítit: „Pro komunikaci s úřady je potřeba detailní informace o výskytu zápachu (čas a lokalita),“ uvádějí a dodávají: „Takto nabyté informace nemají stejnou váhu jako písemné podání stížnosti městysi, ale budou použity jako podpůrný argument při jednání s úřady pro vyhodnocení zkušebního provozu.“

 

Zkušební doba na šest měsíců

Zkušební provoz byl firmě Tretters schválen na šest měsíců. Jak se zatím zdá, místní nebudou dalšímu provozu smažírny za dosavadních podmínek nakloněni. Firma na to však reaguje rozvíjením dalšího provozu a sortimentu, což místní děsí. Například oznámení, že se zde mají vyrábět křupky Vepřové škvarky, se setkalo přímo se zděšením…

 

 

Klíčová slova: