Ve Vlašimi se narodila první syslí miminka

První mláďata sysla se narodila ve Vlašimi
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Vlašimským se podařilo rozmnožit první syslí miminka. Záchranná vlašimská stanice pro živočichy se v uplynulém roce zapojila do programu na ochranu sysla obecného. Od poloviny 90. let téměř vyhynul. Čerstvě narozeným mláďatům se daří dobře, mají rádi jablíčka

Sysel obecný je na seznamu ohrožených druhů. Tohle zvířátko je příbuzné veverce nebo svišti. Aktivní je přes den, živí se rostlinami a drobnými živočichy, jako je hmyz a žížaly. Sysel žije v norách, které si sám vytváří. Můžete ho potkat kdykoliv od března či dubna, kdy se probouzí ze zimního spánku.

 

Nyní však sysla většinou nepotkáte a když, měli byste to hlásit v rámci programu na ochranu živočichů. Sysel se momentálně vyskytuje v okolí mezinárodního letiště Karlových Varů a nejsevernější syslí kolonie najdeme na letišti Hodkovice nad Mohelkou, okres Liberec. Už v polovině 90. let se sysel obecný vyskytoval ve 37 lokalitách v 29 polích síťového mapování, což je proti 300 polím v 70. letech významný pokles.

 

Záchranná stanice pro živočichy ČSOP Vlašim se v uplynulém roce zapojila do programu na ochranu sysla, v srpnu minulého roku sem bylo převezeno 22 divokých syslů. Ti nejenže přečkali zimu, ale zvládli se i rozmnožit. Ve voliéře už nadšeně pobíhají syslí mláďata. Nebylo zprvu lehké je poznat, protože mláďata jsou po porodu schována v bezpečí nory, opouští ji až téměř měsíc po narození.

 

„Spatření mláďat pro nás bylo velkým překvapením. Jsme první v rámci záchranného programu, komu se letos narodila, a je to velký úspěch. Prohání se po voliéře spolu s ostatními sysly. Nebojí se a řádí jako každé mládě. Hrozně rádi baští jablíčka,“ říká k tomu Jaroslava Syslová, vedoucí Záchranné stanice pro živočichy ČSOP Vlašim.

Syslové žijí ve velké voliéře, kde jsou chráněni před predátory, jinak se jim ale do života nezasahuje. Ošetřovatelé jim nosí krmení a starají se o vegetaci. Sysli tu mají klid a zřejmě jim to svědčí. Když se bude chov dařit nadále, mláďata se budou vypouštět zpět do přírody. Samozřejmě do předem pečlivě určených lokalit.

 

Klíčová slova: