Nejjedovatější pavouk se přemnožil, útoky hrozí prakticky všude

 

Pokud jste doteď žili ve sladké nevědomosti, že u nás nemáme jedovaté pavouky, vyvedeme vás z omylu. Jedním z nejnebezpečnějších u nás je zápřednice jedovatá, která se letos přemnožila a útokem vzala i Středočeský kraj, zejména pak Berounsko. 

Výskyt tohoto zhruba 1,5 cm velkého pavouka, což je na naše poměry docela slušný macek, nebyl v posledních letech nijak zásadní. Sem tam sice někoho kousnul, ale co do počtu se jich ve Středočeském kraji nevyskytovalo nijak extrémní množství. To se však pomalu mění a letošní rok se dá označit za pavoučí invazi. 

Co se děje, útočí snad na nás nějaký druh obřího pavouka?

Zápřednice jedovatá je původem z jihu Evropy. Doma je však všude v nelesních lokalitách s vysokou trávou. Její hojnější výskyt nejspíš souvisí s oteplováním klimatu, jde totiž o zvíře, které teplo miluje. "Na začátku devadesátých let šlo o vzácný druh, dnes už jde o běžně se vyskytujícího pavouka," potvrzuje vedoucí katedry biologie z Přírodovědné fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně Jaromír Hajer. 

Být u toho, když kvete louka, je krásné. Nikdy však nevíte, co na vás vyskočí.

Nejnebezpečnější je v srpnu, kdy si staví hnízda v trávě. Vyhledává zejména vysoká stébla třtiny křovištní a v květenství této trávy si vytváří zámotek, do kterého se zapřádá. Zámotky často dosahují velikosti holubího vejce, takže jsou nápadné. Letos byla zápřednice spatřena dokonce i v lidských obydlích, což dříve nebývalo zvykem. Osídlila oba břehy Berounky, pozorována byla i v hlavním městě. Z toho je zřejmé, že spoléhat se na to, že se s ní nesetkáme, už nejde. 

Blíží se k nám už i komár, který přenáší virus zika?

Kousnutí zápřednice naštěstí není životu nebezpečné, lépe řečeno nemělo by být. Přirovnáváno je spíš k bodnutí včelou nebo sršněm. Zasažené místo může brnět, u citlivějších lidí může vyvolávat otoky a nevolnost. Pozor by si tak měli dávat hlavně děti a alergici. Zejména u nich se však nedá s jistotou předpovědět, jaká bude reakce na případné kousnutí. 

Pozor, kam šlapete, je dobré dávat všude. Třeba i když vyrazíte do turistického ráje.

Prokousnout kůži člověka nedělá zápřednici jedovaté problém. Svými ostrými chelicerami projede až do masa jako nůž máslem. Okolí místa zásahu může dočasně ochrnout, u někoho se objeví i horečka. Příznaky však do čtyřiadvaceti hodin zmizí. Ovšem je to stále jen předpoklad.

I když dosud nebyl zaznamenán žádný případ úmrtí ani vážnějších následků, ani odborníci to nemohou stoprocentně vyloučit. Jejich umění přizpůsobovat se a vytvářet si stále účinnější obranu je na velmi vysoké úrovni. Na druhou stranu, nebezpečí číhá všude. Třeba i na přívozu...