Další dopis pro Ťoka? Střední Čechy a Praha tlačí na výstavbu Pražského okruhu

Jak jste na tom vy? Přejete si Pražský okruh?
 

Hejtman Miloš Petera spolu s pražským radním za dopravu Petrem Dolínkem chtějí znovu vyzvat ministra Ťoka, aby co nejrychleji zadal vypracování nové studie vlivu na životní prostředí. Nepřejí si ale, aby byl brán ohled na připomínky obcí dotčených stavbou.

Středočeský kraj chce co nejrychlejší zahájení stavby silnice 511 Modletice – Běchovice – dálnice D11. Nepřeje si, aby do plánů byly zahrnuty další varianty řešení, které požadují někteří starostové obcí ležících na trase. „Pro Pražský okruh je stavba 511 na jihovýchodním okraji hlavního města naprosto klíčová. Její zpožďování a zdržování mimořádně negativně ovlivňuje nejen dopravu v tomto úseku, ale i v celé metropoli a na středočeských silnicích v okolí Jesenice, Říčan, Úval a dalších měst a obcí v tomto regionu,“ prohlásil hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD). Petera spolu s náměstrem Petrem Dolínkem chtějí znovu atakovat ministra Dana Ťoka.

„Dohodli jsme se, že společně opět vyzveme ministra dopravy Dana Ťoka, aby urychleně zadal vypracování nové studie vlivu stavby na životní prostředí, a to v koridoru určeném platnými Zásadami územního rozvoje hlavního města Prahy i Středočeského kraje. Pražský okruh je základní liniová stavba. Jeho trasa byla už mnohokrát diskutována, obce s ním počítají ve svých územních plánech. Není přece možné donekonečna hledat nějaká variantní řešení. Je třeba začít stavět, a odlehčit tak konečně pražským a středočeským silnicím, po kterých nyní vedou provizorní tranzitní trasy,“ upozornil hejtman Petera.

Plánovaná silnice 511 má být spojkou od dálnice D1 z oblasti od Modletic k hradecké (D11) a mladoboleslavské dálnici (D10) u Černého Mostu. U Modletic již na D1 navazuje funkční Pražský okruh směrem k Vltavě a dál k dálnicím D4, D5, D6 a D7 u Ruzyně. Na území hlavního města prochází plánovaná stavba přes katastry obcí Běchovice, Dubeč, Uhříněves, Královice, Nedvězí a Kolovraty. Ve Středočeském kraji je trasa vedena přes Říčany a Nupaky.