Nebezpečná křižovatka si vyžádala tři nehody za týden

Křižovatka, na které neustále probíhají dopravní nehody
Zobrazit fotogalerii (8)
 

Během posledního prázdninového týdne se na měšické nebezpečné křižovatce staly tři dopravní nehody, které si vyžádaly výjezd záchranné služby a lékařské ošetření zraněných. 

 

Již několik let se Měšice snaží o zlepšení dopravní situace na křižovatce ulic Hlavní a 5. května. A protože se v posledních letech zdvojnásobil počet obyvatel v obci i okolí a stouplo množství aut, situace na silnicích se stala kritickou.

"Jsme obec takzvaně průjezdná a z okolních vesnic námi projíždí velký počet automobilů. Právě Hlavní a 5. května jsou těmi nejrizikovějšími ulicemi. Každý den v ranních a odpoledních hodinách se na této křižovatce tvoří několikakilometrové kolony, ty jsou nejvíce rizikové zejména pro děti, které se v těchto hodinách vypravují do a ze školy," uvádí místostarosta Měšic Jan Richter. Mnozí řidiči řeší tuto situaci objížďkou místními komunikacemi, kde projíždí obytnou zónou. 

Podle něj obec nemá dostatek peněz ani žádné další možnosti, jak eliminovat dopravní nehody a tak zajistit bezpečnost lidí. Alespoň prý zajistila lepší bezpečnost opravou a vybudováním veřejného osvětlení a osvětlených přechodů. Bohužel ani to nesnížilo riziko nebezpečí.
"Máme již několik let vypracovanou studii na kruhový objezd, který by dopravní situaci radikálně zlepšil. S tímto projektem je počítáno i v územním plánu naší obce," pokračuje Richter.

O téhle křižovatce hrůzy jsme již informovali. Most na spadnutí, kruháč v nedohlednu. Jak to bude v Měšicích dál?

Podle územních plánů okolních obcí se budou v budoucnu zastavovat další pozemky přiléhající k Měšicím. Touto výstavbou dojde k dalšímu navýšení počtu aut a dopravní situace tak bude neúnosná. 

"Již několik měsíců urgujeme příslušné úřady rozsáhlými dopisy. Odpovědi byly vesměs kladné, nicméně vždy to úřad shodil ze stolu s odpovědí: vše řešíme, avšak je zde problém s vlastníky přilehlých nemovitostí. Z tohoto důvodu jsme neváhali a pozvali jsme si osobně na úřad vlastníky pozemků, se kterými jsme se chtěli dohodnout a zejména znát jejich názor na případnou stavbu kruhového objezdu. Po několikahodinovém jednání jsme zjistili, že žádný z příslušných úřadů doposud nikoho z vlastníků nekontaktoval, ani s nimi případný kruhový objezd neřešil," dodává Richter.

Proto tento týden představitelé obce napsali rozsáhlý dopis několika úřadům (Ministerstvo dopravy, Ministerstvo pro místní rozvoj, Středočeský kraj – hejtmanovi, odbor dopravy, KSÚS) popsali v něm celou situaci a nově zjištěné informace.

Z dalších kroků vyplynulo, že nejenže nikdo nemluvil s vlastníky pozemků, žádné jednání neproběhlo ani s příslušnými orgány, které mají plné právo se k případné stavbě kruhového objezdu vyjádřit a podat proti němu odvolání. Případ pro vás i nadále sledujeme.