Havárie autobusu: Nemocnice vyhlásila traumaplán, v akci tři vrtulníky

 

Dvanáct zraněných lidí, z toho jedna žena těžce, to je výsledek dnešní nehody autobusu u Doubravčan na Kolínsku. Na místě zasahovalo osm pozemních jednotek záchranářů a nejprve dva vrtulníky, ke kterým se však v průběhu akce přidal ještě třetí.

 

V minutách následujících bezprostředně po nehodě na místě logicky nikdo nevěděl, kolik lidí bude potřebovat pomoc a jak vážná zranění jsou. Původní zprávy tak hovořily o třinácti zraněných osobách, z toho měla být tři těžká. To se naštěstí nepotvrdilo.

Později byl totiž tento počet upraven na jedenáct lehčích a jedno těžké zranění. "Jde o ženu s vážným poraněním hrudníku. Vrtulníkem byla transportována do nemocnice," potvrdila mluvčí středočeské záchranné služby Petra Effenbergerová s tím, že tento počet ale ještě stále nemusí být konečný. 

Neštěstí se stalo kolem jedné hodiny odpoledne. "Autobus skončil po nehodě v poli," informoval mluvčí hasičů Ladislav Holomčík. Pro záchranou službu to znamenalo vyhlášení traumaplánu, což se dělá vždy, když se čeká větší počet zraněných. 

Policie na místě usměrňovala dopravu, silnici však zavřít nemusela. "Autobus sjel mimo vozovku, a nepřekážel tak provozu," vysvětlil policejní mluvčí Zdeněk Chalupa. Příčiny nehody se vyšetřují, vyloučit se nedá technická závada ani například nepozornost řidiče.