Předpověď počasí: Teploty spadnou až k nule, podzim klepe na dveře

Deštník mějte raději s sebou!
 

Nejchladnější počasí nás čeká ke konci týdne, na horách spadnou teploty až na nulu.

Ve čtvrtek začíná astronomický podzim a počasí podle toho vypadá - chladno a déšť. Lidé, kteří se ještě v minulém týdnu koupali, museli v pondělí vytáhnout dlouhé kalhoty, mikiny a bundy. Podle meteoroložky Dagmar Honsové přitom pondělí nebylo tím nejstudenějším dnem, který nás v tomto týdnu čeká. "Ještě v pátek jsme si užívali letního počasí, jenže to teď vystřídal studený vzduch ze severovýchodu. Nejchladněji nám bude ve druhé polovině tohoto týdne. Rtuť teploměru bude klesat jen k 7 až 3 °C​, na horách se dočkáme i nuly," potvrzuje meteoroložka Dagmar Hansová.  

Počasí, kdy je ráno poměrně chladno, ale odpoledne se dočkáme až 18 °C,​ si žádá především možnost teplejší kousky z rána si moct vysvléct přes den. O víkendu se v poledních hodinách dočkáme i 20 °C​. Rána budou oblačná a nejspíš se dočkáme i mlhy. Deštník byste měli mít v pohotovostní poloze, protože ojedinělé přeháňky na promoknutí úplně stačí. Do vcelku nemilého podzimního počasí bude foukat slabý severní vítr. Neděle je dnem, kdy můžete s klidným svědomím odložit deštník a ten může zůstat doma i v pondělí, protože bude jasno. I když Mariánské léto už to nebude.

"Nemůžeme se divit, že se počasí kazí, ostatně ve čtvrtek 22. 9. začíná astronomický podzim," komentuje změnu počasí meteoroložka Dagmar Honsová.

V následujících čtyřech týdnech bude zřejmě nejtepleji na přelomu září a října, kdy se denní maxima mají pohybovat kolem 19 stupňů Celsia. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav. Podle ní bude nadcházející měsíc jako celek teplotně průměrný až mírně nadprůměrný. Nejvyšší teploty z celého období se pak dají očekávat v posledním zářijovém týdnu. S pokračujícím podzimem budou průměrné teploty pozvolna klesat.

Dobrá zpráva je, že aktivita klíšťat klesá, a tak můžete bez obav vyrazit do lesa podívat se, jestli ještě rostou houby.