KSČM prožívá zklamání, od minulých voleb si výrazně pohoršila

 

KSČM získala ve Středočeském kraji 10,27 procent hlasů, získala tak 8 mandátů. S kým si umí představit koalici Zdeněk Štefek?

Atmosféra ve volebním štábu komunistů byla víceméně smířená. Podle předsedy Vojtěcha Filipa stranu nejvíce trápí to, že 70 procent voličů za sebe nechá rozhodovat ten zbytek.

Česká politická scéna je rozbitá kvůli novým stranám. "Dá se mluvit o prohře levice, může za to populismus," myslí si Filip. Podle něj by komunisté mohli vládnout s kýmkoliv, ale nejraději s ČSSD nebo s ANO.

Zdeněk Štefek, jednička komunistické kandidátky ve Středočeském kraji, se nebrání koalici v závislosti na volebním programu. Problém vidí v koalici s KDU-ČSL, ale i ODS, se kterými by se zřejmě neshodli na církevních restitucích. Na druhou stranu je KSČM tradičně otevřená jakémukoliv jednání.

"Levicoví voliči nepřišli. Může za to celostátní politika, která má velký vliv. Středočeský kraj na to nemá takový vliv," prozradil Zdeněk Štefek. Připustil také, že možná mělo vliv i deštivé počasí, které donutilo starší voliče zůstat doma.

"Potvrzuje se, že už nemáme stabilní voličskou základnu, naši voliči nechodí k senátním ani krajským volbám," vysvětluje si neúspěch nejen ve Středočeském kraji Zdeněk Štefek. Vyjednávání o prioritách čeká KSČM i další strany zítra.

Zdeněk Štefek získal 1 661 hlasů, dvojka na kandidátce Ivan Cinka je v těsném závěsu. Získal 1 077 voličů.