Požár skládky, který nejde uhasit

Ilustrační foto. Požár skládky
 

Požár skládky ve Stašově hoří znova. Před měsícem se nepodařilo uhasit skládku zcela a v hloubce více než deset metrů pravděpodobně zůstalo ložisko požáru.

S požárem, který ne a ne uhasit, bojují hasiči ve Stašově na Berounsku. V pondělí 31. října museli na místo opět vyjet, protože se opět objevily plameny.

Požáry skládek jsou zvláště záludné, protože ložisko požáru může být v hloubce. "Zásah hasičů je velmi komplikovaný, protože musí odtěžit kus skládky, aby pronikli do všech vrstev," vysvětluje starosta obce Stašov Miroslav Šilhavý. "Skládka u nás hořela naposledy před měsícem a asi nebyla uhašena úplně a něco tam zůstalo. Každopádně vylučujeme cizí zavinění," vysvětlil situaci v obci starosta.

Skládka je legální a dobře zabezpečená. Ve Stašově mají štěstí, že kouř při požáru nešel do obce. Na míste zasahovalo několik jednotek hasičů, a to přibližně v hloubce deset až dvanáct metrů. Dostat požár plně pod kontrolu je otázkou několika hodin. Přesto se může stát, že se za několik dní projeví, že požár nebyl zkrocen úplně.