Alkohol za volantem aneb kolik sneseme?

Dopravní nehoda dvou aut způsobila zranění šesti cestujícím. Ilustrační foto
 

Normální situace se může stát potenciálně nebezpečnou, pokud je ve hře alkohol. Už 0,55 promile alkoholu v krvi ​má výrazně negativní vliv na naše reakce. Na Mělnicku si to vyzkoušeli hned dva řidiči. V jeden den!

S alkoholem je náš svět o něco veselejší, jenže naše reakce jsou mnohem pomalejší a stoupá i agresivita. Dokonce i 0,55 promile​ může být rozdílem mezi šťastnou cestou a závažnou nehodou.

"Alkohol má výrazný vliv nejen na naše reakce, ale i na naše periferní vidění. Často pak řidič vidí jen tunelově," popsala vliv alkoholu na řidiče tisková mluvčí policie Markéta Johnová​.

Nereagoval na výzvy k zastavení a začal ujíždět​

Řidič nereagoval na výzvu policistů k zastavení. Naopak, začal ujíždět. 6. listopadu kolem 1:15 policie chtěla zkontrolovat Rover, který začal rychle ujíždět. "V pravotočivé zatáčce nezvládl řízení a havaroval​. Řidič narazil do ocelového svodidla a sloupu telefonního vedení," popsala nehodu tisková mluvčí policie Markéta Johnová. Celková škoda na vozidle, svodidle a sloupu byla předběžně vyčíslena na 30 tisíc. Naštěstí nikdo nebyl zraněn. Řidič ujížděl, protože byl opilý, nadýchal jedno promile.

 

Způsobil dopravní nehodu a ujel

Ten samý den, o několik hodin později, přesněji v 16:30​ v obci Konětopy vjel do protisměru další opilý řidič. Dojel až na travnatý pás, kde naboural do zaparkovaného vozu.

"Řidič nezastavil a pokračoval dál v jízdě, nehodu oznámil řidič, který jel za ním a viděl, co se stalo. Díky duchapřítomnému řidiči policie dopadla ujíždějícího muže a provedla dechovou zkoušku," popsala Markéta Johnová​. Devětapadesátiletý řidič nadýchal více než dvě promile alkoholu. Před nehodou popíjel v restauraci. Hrozí mu až jeden rok za mřížemi.