Krampusové zvítězili nad peticí, ve čtvrtek se proženou městem. Jak si je užít?

Krampusové budou řádit v Příbrami
 

Děsivý průvod Krampusů se v Příbrami i přes odpor prosadil. Z pekla příchozí hlasité a hrůzu budící stvůry se proženou městem. Máme pro vás informace o programu a tipy, jak si akci užít bez traumat. 

Řinčení řetězů a pekelné ohně budou k vidění v Příbrami na prvním KRAMPUSLAUFU už 1. prosince.

Jak to bude probíhat?

Pekelnou bránou číslo tři se Krampusové transportují z pekla přímo ke Q-klubu v 17:00, odtud projde průvod až do ulice Legionářů a na pódium, kde se Krampusové postupně krátce představí, než zase zmizí do pekla. V 18:00 bude ohňostroj, který se odpálí na koupališti. Po ohňostroji se těšte na koncert skupiny Výčep. Průvod bude dobře nasvětlen a moderován. Přímý přenos z show bude vysílán na obrovskou obrazovku na křižovatce ulic Legionářů a třídy Osvobození. Pokud dáte raději přednost adventní atmosféře, navštivte raději vánoční trhy na náměstí 17. listopadu. Vstup je zdarma.

Krampus je původně alpské strašidlo, které se objevuje především kolem období adventu. Jedná se o starověkou tradici, která vznikla v rakouských Alpách, odkud se postupně rozšířila do celého Rakouska a postupně i do okolních států. V překladu znamená Krampas- něco neživého. V období inkvizice byla tato tradice zakázána pod hrozbou trestu smrti. V mnoha alpských vesničkách a městech jsou pořádány „Krampuslaufy“, průvody krampusů, dodnes. Jednotlivé skupiny mezi sebou soutěží o nejlépe vyřezanou masku, udělaný kostým i celkový projev. Každá skupina je něčím zajímavá, jsou doprovázeny projížďkami na pekelných vozech, lesními lidmi, různými strašidly, rachotem kravských zvonců, řetězů, hlasité hudby, kouře a dýmu. Zdroj: http://pribram.eu/aktualni-temata/krampus-show-pribram-2016.html

 

Tipy, jak si akci užít

FOTKY Pokud chcete mít fotku s Krampusem, určitě si nějakou můžete udělat! Ani vás to nebude nic stát. Na místě však budou zábrany, protože Krampusové jsou zkrátka zvěř. 

STRACH Jestli se Krampusů bojíte a jste citlivější, raději si užijte vánoční trhy a nebo přenos na obrazovce. Naprosto nevhodné je vodit na akci domácí zvířata, která hluk a kouř určitě neocení.  

OBLEČENÍ Možná, že si vás běžně okolí plete s Krampusem, v tomto případě bude lepší se vyfiknout trochu jinak, aby vás nenahnali za těmito stvůrami do průvodu. V každém případě bude vhodnější vynechat kožich a řetězy.

JÍDLO Nemusíte mít strach, hlady na průvodu neumřete, všude kolem bude spousta stánků s dobrotami.

DĚTI Pokud jsou vaše děti odvážné a na průvod se těší, určitě byste je neměli podávat Krampusům. Je totiž možné, že by je omylem vzali s sebou do pekla, kde by vaše děti terorizovaly (pro změnu) Krampuse.

BOTY Pořádná kopyta vám zajistí lepší výhled. Možná taky ubráníte život, když po vás půjde krvelačný Krampus.