Většina na něj má alergii, umí ale i léčit! To je PYL

Včela i s pylovými váčky
 

Mnoho lidí má na něj alergii, tento zázračný prášek dokáže ale léčit! Že jste o této vlastnosti pylu ještě neslyšeli? 

Pyl je nositel plnohodnotných stravitelných bílkovin, které se trávením rozkládají na aminokyseliny a vitamíny. Už před tisíciletím se užíval s medem nebo s mateří kašičkou jako kosmetický prostředek. Včela je zdroj mládí a pevné síly.

V pylových zrnkách je obsaženo to nejlepší z přírody. Pyl zlepšuje chuť k jídlu, u obézních snižuje hmotnost nastartováním metabolismu, naopak u nezdravě hubených dokáže hmotnost zvýšit. Zbaví vás střevní těžkosti včetně průjmu, má antibiotický účinek, zlepšuje psychiku, neurastenii, mozkové obtíže, jaterní choroby a nemoci srdce, zrak, zpevňuje vlasy a cévy, léčí zbytnělou prostatu a akceleruje růst. Doporučuje se i jako doping místo kávy.

Doposud není moc známé, jak účinné léčivé vlastnosti má. Kde se berou? Je bohatý na biologické účinné látky, obsahuje veškeré nezbytné prvky a vitamíny pro organizmus. Obsahuje dokonce i látky s antibiotickým účinkem.

Rozlišujeme dva druhy pylu:

 1. Rouskový pyl: Jedná se o tzv. nezpracovaný pyl včelami přenesený na zadních nožičkách. Jeho odběr je snazší. Do česna se umístí pylochyt = destička s otvory. Deset deka se dá koupit za padesát korun.

 2. Perga / Plástový pyl: Je přepracováván přímo v úle včelami a je pro lidský trávicí systém lépe využitelný než rouskový pyl a taky nevyvolává alergické reakce. Podporuje organizmus k rychlé obnově duševní a fyzické síly, zvláště v rekonvalescenci po vyčerpávajících chorobách a po operacích. Při depresivních stavech obnovuje duševní rovnováhu, vyvolává pocit spokojenosti a chuti k životu. Účinek pergy na centrální nervovou soustavu je trvalejší a hodnotnější nežli účinek při užívání jiných látek, zejména drog. Dobrých výsledků je dosahováno při detoxikaci jater, při problémech osteoporózy, syndromu únavy, neplodnosti, impotenci a snížené sexuální aktivitě. U žen je významný účinek především při problémech spojených s menopauzou. Kilo koupíte za 1 200 korun (dolezaluvmed.cz).

Jedna z nejvýznamnějších "včelích farem" je Doležalův med. Tady koupíte nejen med, také pyl nebo propolis. U včel se plánuje i spaní. Doslova vás totiž mají naplnit energií. U včel je celkově jiná, lepší energie, kterou mají tato drobná stvoření moc předat.