Zatoulaný srnec zaměstnal policii

Policisté nakonec srnce chytili a zvířeti neublížili.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ke kurióznímu případu jeli v Mladé Boleslavi městští strážníci. Naštěstí jsou na podobné situace dobře proškoleni, a tak si poradili i s tímto srncem. Proč byl vlastně nutný jejich zásah?

Strážníci z Mladé Boleslavi byli po telefonu upozorněni občankou z ulice Dukelská na srnce, který pobíhá po zahradě sousedního domu. 

"Srnec se zaběhl na zahradu a nikdo nevěděl, jak se tam vůbec mohl dostat," popisuje neobvyklou situaci vrchní policejní komisař městské policie Tomáš Kypta. "Nakonec jsme ho ve spolupráci se správcem domu i zástupcem mysliveckého svazu společnými silami odchytili," vysvětluje Tomáš Kypta. 

Odchyt srnce není žádná legrace. Vystresované zvíře je schopné vyvinout obrovskou sílu. Jak se vyhnout zranění zvířete? Často je potřeba přes zvíře něco přehodit, aby nemohlo vidět, pak je snazší ho chytit. Pokud jde o laně, je to snadnější, ale srnec je schopný člověka parožím rozpárat. Ještě náročnější je odchyt divočáka, tam je často lepší vystříhat díru v plotě a vyhnat ho ven.

Naštěstí je většina strážníků městské policie v Mladé Boleslavi proškolena a prozkoušena komisí Ministerstva vnitra. (Ta totiž vydává osvědčení pro činnost na úseku dohledu na veřejný pořádek.) Komise však není jedinou institucí, která strážníky zkouší, pro odchyt zvířat a toulavých psů je školí i Vysoká škola veterinární v Brně. Díky těmto školením a zkouškám jsou policisté schopni se vypořádat s většinou situací, kdy musí odchytit zatoulaná nebo agresivní zvířata. Nejčastěji jde přitom právě o psy, zatoulaní srnci na zahradě jsou proto pro strážníky spíše neovyklým dobrodružstvím.

Do řešení situace se srncem v Mladé Boleslavi se zapojili i zástupci myslivců, kteří pomohli srnce převézt do místní lesní honitby, která je dostatečně vzdálená od města. Zvíře bylo nakonec bez újmy vypuštěno do přírody.