Beznadějně ucpané Zálabí bude pokračovat. Co se tam zase děje?

Budou opět v Ovčárecké ulici kolony?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Na konci května se ulevilo drtivě většině lidí, kteří po Kolíně jezdí autem. Skončila totiž několikatýdenní jednosměrná uzavírka Ovčárecké ulice. Klid v Zálabí ale zase skončí. Ve stejné lokalitě se chystá další uzavírka. Znamená to opět silnice přecpané k prasknutí?

Kámen ze srdce spadl všem zálabským řidičům 31. května, kdy skončila jednosměrná uzavírka Ovčárecké ulice. Radovali se však jen chvíli. Počínaje 19. červnem se totiž chystá další velká oprava komunikací na zálabské straně řeky. 

Vzhledem k místu uzávěry a větší variabilitě objízdnách tras by ale neměl být dopad na automobilovou dopravu tak devastační, jako tomu bylo během květnových oprav. 

O jaké stavební práce půjde?

Investorem akce je Krajská správa a údržba silnic, která provede rekonstrukci povrchu dané silnice v úseku od křižovatky ulic Kolínská a Ovčárecká až po areál řeparské drážky na konci města. Práce by měly trvat asi 20 dní.

"V rámci rekonstrukce bude položena technologie tichého asfaltu, od kterého si slibujeme snížení hluku části Kolím - Sendražice. Po dobu částečné uzavírky bude výjezd z města zachován," popisuje místostarosta Kolína Tomáš Růžička. Na směru ven z města však bude ulice Ovčárecká uzavřena a objízdná trasa povede další krajskou silnící, konkrétně Veltrubskou ulicí.

Kolín učinil spoustu opatření

Jelikož už má město s podobnými uzavírkami zkušenosti, rozhodlo se učinit pár preventivních opatření, které by měly dopad na dopravu v Kolíně co nejvíce snížit. Zkrátí se například doba užívání mobilních semaforů v křižovatce silnic II/125 a III/12557 u obce Veltruby pouze na pracovní dny v čase od 7 do 17 hodin. "Jejich nepřetržité nasazení bych osobně považoval na absolutně kontraproduktivní a obtěžující," podotkl Růžička. 

Zálabí touží po supermarketu
O investici ovšem neměl nikdo dlouhé roky zájem, natož aby se mluvilo o konkrétní výstavbě. To by se ale mohlo konečně změnit. Město totiž jedná se zástupci potravinových řetězců.  Problémem ale může být, že nemá vhodné pozemky a jedinou alternativou se zdá být průmyslová zóna. 

Práce by se měly 19. 6. zahájit až v 9 hodin, a to především z důvodu odvozů dětí do škol. "Pondělí rána patří v dopravě mezi ta náročnější a každý nemusí mít potřebné informace o zahájené částečné uzavírce," vysvětlil místostarosta města s tím, že chce, aby prvotní nápor proběhl alespoň relativně v pořádku. 

Další opatření se dotknou také autobusových linek 1 a 6, kde se město snaží domluvit s dopravcem o minimalizaci veškerých problémů. Radnice zároveň prosí o trpělivost i řidiče. "Odměnou nám všem bude bezmála kilometr opravené páteřní silnice v Kolíně," podotkl Růžička.

Přesto, že komplikace snad nebudou tak velké jako před pár týdny, řada obyvatel města z nich radost nemá. "Rozkopáno je všechno, nějaká posloupnost uzavírek není. Kolín věčně ucpaný, není to kudy objet. Mělo by se domluvit, kdy se co bude opravovat," naštvaně kroutí hlavou například Vladimír Jeřábek. 

"Snažíme se propojovat informace, iniciovat opatření, hledat optimální řešení a ta předkládat dotčeným správcům. Některé opravy jiných vlastníků samospráva časově a obsahově zásadním způsobem změnit nemůže," zareagoval místostarosta Kolína. Tak uvidíme, jaká nakonec bude realita.