Kostelec bude mít hřiště za víc než milion: Kde na to vezme a koho tam pak pustí?

Kostelec bude mít konečně nové hřiště
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Černokostelečtí se rozhodli, že konečně ukončí čekání na pořádné hřiště, které ve městě dlouhodobě chybí. Kde nový multifunkční prostor bude stát a na kolik taková paráda vlastně přijde?

Město, které má takřka čtyři tisíce obyvatel, potřebuje kvalitní sportovní areál jako sůl. Tento nedostatek by se ale již za pár měsíců měl stát historií. K výstavbě hřiště dojde v lokalitě u Smíchovského rybníka, kde je obecně v územním plánu rozsáhlejší oddychová zóna. V ní by měla v budoucnu vyrůst také dětská hřiště a hřiště pro starší děti. 

Kostelec pro výstavbu hřiště nevyužije žádný dotační titul. Potřebný 1,5 milionu zafinancuje z vlastních městských zdrojů.

"Samotné hřiště bude stát maximálně 1,5 milionu korun, nyní hledáme dodavatele. První nabídky bychom měli dostat v polovině července," sdělil nám Jan Černý, místostarosta Kostelce nad Černými lesy.

Jak bude vypadat?

Mělo by se jednat o prostor, který bude určen nejen místním spolkům a školám, ale také široké veřejnosti. Primárně by mělo sloužit na sporty, jako je volejbal, fotbal, tenis, basketbal a nohejbal. Právě pro ně bude plocha uzpůsobena. 

Hřiště by mělo být plně oplocené a disponovat bezpečným povrchem. Ten je zatím stále v jednání a město nechává tuto volbu na dodavateli. "Rádi bychom se stavebními pracemi začali na konci září, hotovo pak chceme mít do konce roku," popsal Černý harmonogram, který znamená, že si nové hřiště obyvatelé města užijí pravděpodobně až v následujícím roce.

Zajímavé je, jak radnice zvolí otevírací dobu. Nepočítá se totiž s žádnými pevnými časy. "Uvažujeme o tom, že bude otevřené nonstop. Nicméně na hřišti nebudou žádné lampy ani podobné osvětlení, tudíž ho ve tmě stejně sportovci nebudou moci využívat." Respektovat se pak samozřejmě musí noční klid. V případě problémů by se tak hřiště samozřejmě začalo zamykat.

Nebude tu moc hluku?

Multifunkční hřiště a celá oddychová zóna bude stát u bytových domů, což znamená, že může docházet k rušení obyvatel. "Dělali jsme studii, jakým způsobem bude lokalita řešena. V okolí bytů bude dětské hřiště a také hřiště pro starší děti. Samotné sportoviště bude co nejdál od lidí," vysvětlil místostarosta města.

"Ptali jsme se místních na to, zda jim nebude multifunkční hřiště v jejich okolí vadit. Nikdo s tím problém neměl. Pokud by se to ukázalo jako nevyhovující, okamžitě upravíme otevírací dobu."

Tak uvidíme, jak to nakonec s otevíračkou hřiště dopadne. Přeci jen někteří lidé jsou bezohlední a dovedeme si živě představit, že někteří z nich budou hřiště využívat i v noci a to k ne zrovna sportovním účelům. Kostelec ale zatím věří, že vše bude probíhat v pořádku a obyvatelé či návštěvníci ocení novou možnost pro sportovní využití.