Dotace schváleny: Ve středočeských nemocnicích se chystají investice za 420 milionů

Nejvíc peněz z krajských nemocnic bude letos investovat zařízení v Mladé Boleslavi - přes 153 milionů
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Více jak 420 miliónů budou letos stát úpravy nemocnic ve Středočeském kraji. Peníze ale využijí i některé lékárny. Dotace již schválili krajští zastupitelé, investice je prý nezbytná.

V letočním roce se počítá s rozšířením hned několika nemocnic a nemocničních lékáren. Krajská nemocnice v Mladé Boleslavi dostane peněz nejvíce, a to přes 153 milionů. Větší část, tedy 128 milionů, padne na výstavbu pavilonu číslo pět. Další peníze se použijí například na vybudování nového centrálního příjmu pacientů.

Investice jsou nezbytné

Dotace dostal i Benešov, konkrétně 28,6 milionu korun. Tam půjde mimo jiné o rozšíření lékárny. Benešovská nemocnice si to prý zaslouží. "Její současná prostorová kapacita je nedostatečná, a navíc v rozporu s předpisy Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Pokud bychom ji nerozšířili, hrozily by nemocnici finanční sankce a v krajním případě i uzavření lékárny," upozornil náměstek hejtmanky Středočeského kraje Martin Kupka. Investice do této lékárny činí 12 milionů korun. V lepším stavu budou už brzy i porodní boxy a jednotka intenzivní péče. 

Polepší si i v Příbrami

Příbramská nemocnice dostane peníze na opravu křídla D4 monobloku s ambulancemi a zákrokovými sály. V plánu je i snížení energetické náročnosti některých budov. Celková částka k využití činí 105 milionů korun.

Kladenská nemocnice chce letos investovat hlavně do nákupu nové zdravotnické technologie. Čeká ji i rekonstrukce patologie, zateplení dvou pavilonů a obnova vozového parku.

Navýšení kapitálu zadlužených nemocnic
Středočeští zastupitelé rozhodli o navýšení základního kapitálu zadlužených nemocnic v Kladně a Mladé Boleslavi. Kladno získá 165 milionů korun a Mladá Boleslav 40 milionů. Právě tato dvě zařízení se prý potýkají s hlubokým deficitem.

V případě kladenské nemocnice záporný hospodářský výsledek v posledních třech letech výrazně přesáhl 100 milionů Kč ročně. "S čím bojujeme nejvíc, je pokles výkonnosti," řekl Kupka. Loňská ztráta boleslavské nemocnice se odhaduje na 85 milionů korun. I v Kolíně si letos polepší, a to o 86,7 milionu korun. Nemocnice nakoupí například zdravotnické technologie.

Klíčová slova: