Protikuřácký zákon v nemocnicích: Lékaři chodí s pacienty kouřit za plot

Zákaz kouření platí ve všech nemocnicích, pacienti se rozčilují
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Chvíli se zdálo, že diskuze kolem zákazu kouření utichly. Antikonfliktní týmy mají dovolenou, obyvatelé Prahy 1 raději odjeli na chaty a noční život pokračuje dál jednou velkou párty na ulicích. Zákon se pomalu a jistě zavádí do praxe. A to nejen v restauracích a barech, ale třeba také v nemocničních areálech.  

Téma, které vyvolalo řadu emocí. Respektování něčeho, co vlastně mnoho z nás respektovat nechce, ale musí. Pro někoho omezování svobody, pro druhého vysvobození od škodlivého kouře. Národ se rozdělil na dva tábory a jen těžko určit, který je momentálně větší. Co na tom ale záleží. Zákon je zákon. Zatímco bary už pomalu své fungování přizpůsobily a popelník vám vydá jen málokterý, velkou vlnu emocí tento zákon vyvolal například i v nemocnicích.

Cigáro jen za plotem

Nikdo v areálu nemocnice nesmí kouřit. Tomuto nařízení si už od června přivyká i nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově. Cigaretu si nezapálí ani pacienti, ani lékaři, ani jiní pracovníci nemocničního zařízení. Máte chuť si zapálit? Jděte za plot.

"Dnes už nikoho s cigaretou v areálu nepotkáte, zato před vstupní bránou jsou hloučky kuřáků," prozradila paní Ivana, jedna z pacientek nemocnice. Na celou situaci dohlíží vrátný, který v případě porušení upozorní kuřáka na zákaz. Z areálu nemocnice už zmizely všechny popelníky.

Cedule se zákazem kouření už by v těchto dnech měly být v každé nemocnici. "Zatím se snažíme kuřáky jen upozorňovat, jak tabulemi, tak i osobní výtkou. Kuřáků v areálu ubylo," řekl mluvčí Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově Petr Ballek.

Očima kuřáka

Zákaz kouření v areálu nemocnice ale vyvolává zvláštní situaci pro kuřáka doktora i pro kuřáka pacienta. Za těchto podmínek se totiž oba dva spolu pravidelně potkávají u hlavní brány na cigaretě.

Pacienti, kteří jsou závislí, ale nemohou se dostat až k bráně, si prostě nezapálí. Nebo poprosí doktora, aby jim pomohl dojít k bráně? Těžko si takové situace představit. Nekuřák v tom má většinou jasno a situaci vyřeší slovy: Dobře vám tak...

Chystají se kontroly

Jedním z orgánů, který může řešit přestupky v souvislosti s porušováním protikuřáckého zákona, je policie, dalším hygienická stanice. "Dodržování protikuřáckého zákona od jeho zahájení samozřejmě kontrolujeme. Na kontroly do stravovacích zařízení ale chodíme podle našeho dlouhodobého plánu. V případě, že dostaneme informaci, že daný provozovatel zákon porušuje, upřednostníme tuto kontrolu před jinou. To je ale stejné jako v případě ohlášení nedostačující hygieny v restauracích či hospodách," uvedla mluvčí středočeské hygienické stanice Dana Šalamunová. Pokutovat se začne až po devadesáti dnech od zavedení zákazu kouření.

Benešov už si zvyká na zákaz kouření v hospodách. Jen je to prý poněkud smutný pohled zejména na staré lidi. Ti postávají sami kolem hospod a kouří cigaretu. Policisté se stejně jako v ostatních městech snaží hlídat noční klid. "Pokud si pozdě v noci skupinka hostů půjde zakouřit ven a bude se pouze hlasitěji bavit, což se dá předpokládat, musí jejich projev zákonitě rušit obyvatele v okolí. A to zvláště v létě," podotkl velitel benešovských městských strážníků Radek Stulík. Ano, to určitě rušit musí a situace se zřejmě jen tak nezlepší...