Zábradlí před sedleckou katedrálou rozdělilo veřejnost. Proč je nutností?

Zábradlí už se stihlo poničit
Zobrazit fotogalerii (2)
 

V době nedávné vyrostlo před katedrálou Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci kontroverzní zábradlí. Díky němu došlo k poměrně zajímavým diskuzím nejen mezi místními obyvateli.

Na jednu stranu neestetické řešení dlouhodobě neúnosné dopravní situace, na druhé straně nejspíše nutnost. Asi těmihle dvěma způsoby lze vidět zábradlí, které se momentálně nachází před katedrálou Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci.

To na místě každopádně nevzniklo jen tak a před instalací proběhlo mnoho diskuzí. "Bylo probráno především s dopravním inspektorátem, který vzhledem k tomu, že autobusy a osobní auta parkují nyní kolem hostince U Iva, nařídil nasměrování lidí na přechody," vysvětlil nám polopaticky starosta Kutné Hory Martin Starý.

Snaha o řešení je dlouhodobá

K podobnému řešení se město nerozhodlo jen tak ze dne na den, je to pouze vyústění dlouhodobého problému. “Chtěli jsme to už kdysi, a to i kvůli lidem, co chodí na vlak, do práce do Phillip Morris, do zubního střediska či do katedrály samotné,” uvedl Starý. Lokalitou totiž vyjíždí hasiči a protože je tam velký pohyb turistů, bylo jednoduše nezbytně nutné to nějak usměrnit.

"Před třemi lety nám bylo řečeno několikrát od farnosti, že toto řešení PČR striktně zamítne, když jsme se ale do toho ponořili, tak se ukázalo, že tam zábradlí může být." Starosta města navíc podotkl, že se zvolilo zábradlí daleko honosnější, než se dělá jinde, a že je také možné, že se bude v budoucnu natírat tmavou barvu. "Rozhodně bychom si vzhledem k lokalitě standardní trubkové zábradlí s černožlutými pruhy dovolit neudělali," rezolutně podotkl hlavní muž kutnohorské radnice.

Zábradlí je dopravní zařízení, stejně jako dopravní značka

K tomu, než se zábradlí postavilo, předcházelo mnoho jednání. Projekt vypracovala dopravní a projekční kancelář Ing. Kejvala, kterému souhlas udělila samotná PČR a rozhodnutí o umístění vydal odbor dopravy.

Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křitetele v Sedlci u Kutné Hory je vzácnou a unikátní památkou UNESCO. Jedná se o konvertní chrám bývalého nejstarší cisterciáckého opactví v Čechách, které bylo založeno v roce 1142.

"Podobu zábradlí jsem konzultoval s Ing. Seifertem z odboru památkové péče. Jedná se o totožné provedení jako několik měsíců předtím umístění zábradlí před ZŠ Kamenná stezka, což je památkově chráněná budova," sdělil nám Dobroslav Vepřek, referent technického oddělení.

K samotné povrchové úpravě došlo až po určité době, a to i na základě připomínek samotných občanů či odborníků. K tomu všemu se má po zimním období stávající odstín změnit. "Dohoda je v současné době taková, že si naši památkáři v nespecifikované době zábradlí prohlédnou a pokud se rozhodnout doporučit nám využití jiného odstínu, tak jsme připraveni s technickými službami proměnu ihned realizovat," vysvětlil Vepřek, přičemž též dodal, že takhle zní dohoda a slovo bude dodrženo okamžitě po tom, co přijde písemný pokyn.

Rozdělení obyvatel na dva tábory

Podobný krok ze strany radnice se sešel s pozitivními i negativní názory. Jedni hodnotí zábradlí jako logické řešení složité dopravní situace v lokalitě, druzí ho naopak kritizují vzhledem k památkové zóně a jejího narušení.

"Myslím si, že by se to mělo řešit citlivěji vzhledem k tomu, kde se zábradlí nachází, památkáři by měli zasáhnout," vyrukoval se svým názorem Petr Kraus na jedné z facebookových diskuzí. "Když vidím ty skupiny lidí, které tam denně vystupují z autobusů, pak se nedivím, že to takhle bylo vyřešeno, bezpečnost je přece na prvním místě," oponovala zase Marie Holá.

V každém případě je jasné, že radnice musela na stávající problém nějak reagovat a pokud má zájem případný vzhled zábradlí i průběžně měnit, pak nejspíše nezbývá než tento krok ohodnotit jako zcela správný, ač je jasné, že ať udělá cokoliv, tak se vždy najdou kritici.