Miroslav Kalousek: To, že se Babiš přirovnává k obětem 50. let, je cynické a morbidní chucpe

Nejčastěji za to mohu já, takže jsem docela vděčný, že v tomto případě mě vynechal, ale třeba to ještě přijde...
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Když sněmovna dostala žádost o vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo, strhla se velká mediální debata. Jak situaci vidí Miroslav Kalousek a jak hodnotí Babišovu obranu?

Co si myslíte o celé kauze Čapí hnízdo?

Těžko se vyjádřit k té konkrétní žádosti policie, protože jsme ji nikdo nečetli. Nicméně z toho, co zaznělo a co říkal pan Andrej Babiš sám, tak není pochyb o tom, že v kauze Čapí hnízdo pan předseda Babiš lhal veřejnosti i poslanecké sněmovně a není pochyb o tom, že si přivlastnil peníze, které jsou určeny malým a středním podnikatelům, zatímco on sám rozhodně malý ani střední podnikatel není. To jsou fakta.

Je to trestný čin?

Do jaké míry jsou tato fakta také trestným činem, to může posoudit jenom nezávislý soud. Poslanecká sněmovna o tom nebude rozhodovat, ta jenom umožní vyšetřování popřípadě obžalobu a soud. Ale že se to stalo, to se prostě stalo. Jsou tady dvě roviny. Jedna je trestněprávní, o té rozhodne soud. O tom, jestli politik smí lhát a přivlastňovat si peníze, které mu nepatří, zase rozhodnou voliči ve volbách.

Chucpe je slovem, které pochází z hebrejštiny. Jde o výraz, který znamená drzost, troufalost, cynismus nebo aroganci v nebývalé míře. Často se tímto slovem popisuje i drzé a výsměšné chování, které se ovšem formálně zdá být korektní. Například: "Soudí ho za vraždu rodičů, a on žádá soud, aby byl k němu shovívavý, protože je sirotek! To je ale chucpe!" (Pozn. red.)

Měli by složit mandát?

Já rozhodně uznávám presumpci neviny, nevyzývám dané poslance, aby se vzdali mandátu, ale proti čemu se důrazně ohrazuji, je přirovnání k 50. letům.

Proč?

Společenský vzestup rodiny Babišů se datuje z 50. let a je založen na vraždách, loupežích a pronásledování demokratů v 50. letech. A když někdo takový se přirovnává k obětem 50. let, tak je to cynické a morbidní chucpe a proti tomu se musím ohradit. To naprosto není na místě.

Co říkáte na načasování před volbami?

Načasování je takové, jak postupuje vyšetřování a podáváte-li se na kalendář příštích deseti let, tak každý rok bude před volbami. Neexistuje období, kdy nebude před volbami, takže to pak by ta policie, v případě, že chce někoho obvinit, nemohla obvinit nikoho, protože vždy by čelila tomuto argumentu.

Jak hodnotíte obranu Andreje Babiše?

Samozřejmě každý obviněný má právo bránit se způsobem, který uzná za vhodný, a není žádné překvapení, že pan předseda začne obviňovat všechny kolem sebe. Vždycky, když on něco provede nebo má nějaký problém, tak za to může někdo jiný. Nikdy ne on.

Nejčastěji za to mohu já, takže jsem docela vděčný, že v tomto případě mě vynechal, ale třeba to ještě přijde...