Zlatá ulice ostudou Kolína. Město se chystá zakročit

Měla by být chloubou, spíš je ale ostudou.
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Už podle názvu by člověk soudil, že bude místem, které bude Kolín důstojně reprezentovat. Opak je ale pravdou. Zlatá ulice totiž chátrá místním před očima a je třeba zakročit. Město již plánuje revitalizaci. Kdy by měla odstartovat a čeho se bude přesně týkat?

Zlatá ulice tvoří v rychle rozvíjejícím se Kolíně pomyslnou úzkou spojnici mezi Pražskou ulicí a ulicí Karolíny Světlé. Právě v Pražské ulici se nyní pracuje na rozsáhlé revitalizaci a výsledkem má být pomyslná vstupní brána do města. I vzhledem k této skutečnosti je zarážející, že až nyní Kolín začíná řešit problém krásné historické uličky.

Ta nyní budí hodně rozporuplný dojem. V lokalitě se nachází spousta odpadků, zdi jsou počmárané a rozhodně neexistuje jediný důvod, proč se jí raději nevyhnout obloukem. "Zlatá ulice by nás měla reprezentovat, nyní je ale spíše pro ostudu, samé odpadky, nepořádek," smutně podotkla Petra Horovská na jedné z facebookových diskuzí.

Změny již letos

Kolínská radnice naštěstí nad problémem rukou nemává a chce jednat velmi rychle. "V pondělí bude rada projednávat návrh na oslovení uchazečů," sdělil nám místostarosta Kolína Tomáš Růžička s tím, že by realizace měla proběhnout v následujících dvou měsících.

"Bude se jednat o kompletní rekonstrukci kanalizace, povrchů a veřejného osvětlení," doplnil přesné informace místostarosta Michael Kašpar. Právě kanalizace potřebuje rekonstrukci jako sůl, jelikož je ve vysloveně havarijním stavu a zejména minulou zimu tropila velké nepříjemnosti.

Opravy se budou týkat i osvětlení, přičemž městský architekt přišel s nápadem ve formě historických lamp, které se mají instalovat mezi domy, nicméně v tomto případě se ještě vše musí projednat s majiteli, bez jejich souhlasů se totiž radnice nikam nepohne.

Zlatá ulička si bezesporu zaslouží větší pozornost, tak trochu v Kolíně připomíná svým stylem Benátky. Bohužel momentálně ale také nepořádkem, který je v italském městě na vodě již notoricky známý a i turisté si na něj tak trochu zvykli.