Pocitová mapa: Barevným puntíkem v ní označíte, jak se kde cítíte

Projekt revitalizace sídliště Křižáky odstartoval v srpnu 2015. Obyvatelé měli možnost vyjádřit své náměty, připomínky a názory na život v tomto sídlišti formou dotazníku
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Víte, že existuje takzvaná pocitová mapa? K čemu je dobrá a jak vzniká? Své o tom už ví obyvatelé Kladna, ale například i Příbrami. Čtěte dále a zjistíte, že do zvelebení místa, kde žijete, se můžete zapojit i vy.

Pocitová mapa by měla pomoci ke zkrášlení rozdělovského sídliště v Kladně. Pracuje na ní Spolek Halda se svým projektem Kladno 4 better living, jehož součástí je právě renovace sídliště. Na projektu se podílejí samotní obyvatelé a od června do tohoto týdne Spolek Halda sbíral podklady od lidí.

"Momentálně nám je dodavatel platformy zpracovává. Technicky to bylo celkem jednoduché, kombinovali jsme sběr online a offline. Offline jsme data sbírali především na akcích pořádaných v sídlišti – tady to fungovalo velmi dobře, i tím, že u mapy byl někdo, kdo mohl vše vysvětlit," říká za spolek Roman Hájek. Dodal, že obecně to chtělo celou věc neustále opakovat, propagovat a připomínat, čehož výsledkem je asi 35 vyplnění online a padesát 50 offline. "V části sídliště, kde žije asi 4 tisíce lidí, to považuju celkem za úspěch."

Mapa zaznamenává, jak se kde cítíte

Pocitová mapa logicky zaznamenává různé pocity, které účastníci do ní zanesou. Jako příklad tam uvedou lidé, kde tráví volný čas, kde to chce nějakou změnu proti skutečnosti, například i to, kde je jaká lokalita nepříjemná třeba pro chodce a tak podobně.

"Aktuálně vše vyhodnocujeme, přesné výsledky ještě nemáme," potvrdil Roman Hájek s tím, že nejméně se lidé vyjadřovali v kategorii Tady trávím volný čas. To podle Hájka potvrdilo fakt, že většina obyvatel sídliště tráví volný čas jinde. Lidé dávali ale hodně podnětů k bezpečnosti pro chodce. Na dost místech jim chybí osvětlení. Výsledek pak předají magistrátu, s nímž se pak chtějí domluvit na různých řešeních, a to především drobnějších problémů, protože si uvědomují, že třeba parkování rychle nevyřeší.

V Příbrami chtějí mapou zlepšit kvalitu života v sídlišti Křižáky

Zkušenosti s pocitovou mapou mají také v Příbrami. Tam jde o oživení a zvýšení pobytové kvality veřejného prostoru, vyváženého poměru klidných míst pro relaxaci, živých míst pro společenské děje a zvýšení kvality života obyvatel panelového sídliště Křižáky. Zrealizovat tuto myšlenku dostal od vedení města Příbrami za úkol architekt Jaroslav Malý z odboru investic a rozvoje města. Dotazníkové šetření a tvorba pocitových map probíhala v říjnu 2015 a realizaci brzdí výkup pozemků.

Starosta Vařeka: Do konce roku budou výkupy dokončeny

"V současné chvíli je situace taková, že doposud ještě nebyl proveden výkup pozemků, které nejsou ve vlastnictví města. Dokud nebude vykoupen ten poslední pozemek ze soukromého vlastnictví, není možné revitalizaci území zahájit. Peníze na výkup jsou připraveny v Pozemkovém fondu, takže momentálně je vše pouze otázkou ochoty soukromých vlastníků pozemky městu odprodat," uvedla mluvčí radnice Pavlína Svobodová. 

Podle starosty města Jindřicha Vařeky je vše na dobré cestě, do konce tohoto roku by měly být výkupy dokončeny, příští rok se plánuje zhotovení projektové dokumentace a v roce 2019 by už nové složení zastupitelstva mohlo revitalizaci sídliště podle představ obyvatel z pocitové mapy začít uskutečňovat.

"Problémy sídlišť jsou mnohem hlubší než jenom ty kosmetické. Nestačí nechat obrůst paneláky zelení a napravit pár drobných nedostatků, aby se z nich, potažmo z celého sídliště, stalo místo, kde se lidé budou cítit dobře. Problémů je celá řada, jejich odhalení a náprava není jednoduchá a bude trvat řadu let. Jediná správná cesta k nápravě a dobrému výsledku vede skrze dialog mezi veřejností, architekty a městem," uvedl již před časem k zahájení projektu Sídliště Křižáky starosta města Jindřich Vařeka.

Pocitová mapa je nástroj, který nabízí možnost aktivně zapojit občany do sběru informací a názorů na lokality, v nichž bydlí. Jedná se o prostředek participativního plánování veřejných prostor.

Obyvatelům vadí opilci v ulicích

Obyvatelé v dotazníku tehdy označili jako zásadní problém osoby pijící alkohol na veřejných prostranstvích, vandalismus a pobývání lidí bez domova v prostoru sídliště. "Tento problém byl i hlavním tématem diskuse v první polovině setkání. Ve druhé polovině setkání se občané zapojili do práce ve skupinách, ve kterých nad mapami sídliště Křižáky konkrétně diskutovali o problémech, jejich řešení i o tom, na co by se při revitalizaci nemělo zapomenout a naopak čeho se vyvarovat," uvedl tehdy architekt Malý.

Pocitová mapa je podle architekta vlastně plán města, na který si můžete nalepit barevný puntík podle toho, jak se kde v Příbrami cítíte. Občané do plánu lepí puntíky typu: příjemné prostředí, společenský život, nebezpečí, špatná dopravní situace a podobně. Tvorba těchto pocitových map ve spolupráci s obyvateli znamená pro radnici důležitou zpětnou vazbu.