Kolín je nejchytřejší v republice, překonal i Prahu

Kolínská radnice si připsala obrovský úspěch. Jaké hlavní projekty ho zajistily?
Zobrazit fotogalerii (5)
 

V silné konkurenci středočeský Kolín obstál opravdu na výbornou. Město okolo starosty Rakušana vypálilo rybník favorizovaným velkoměstům a stalo se nejchytřejším městem u nás. Díky čemu se podobný úspěch podařil?

Protáhla se vám schůzka, nechcete riskovat pokutu či odtah auta, ale zároveň nemáte jak přeparkovat? V Kolíně stačí mít pouze telefon s aplikací chytrého parkování. Ta sama upozorní, že končí předplacená doba stání, kterou si díky ní můžete na dálku jednoduše prodloužit.

Chcete, aby vaše dítě mohlo bez doprovodu jezdit do školy, zaplatit si oběd ve školní jídelně, koupit si lístek do kina, a přitom s sebou nemuselo nosit hotovost? Stačí chytrá Kolínská klíčenka a podobné trable vyřešíte jednoduše a efektivně.

Cílem projektu bylo zviditelnit a také ocenit zavádění moderních technologií do každodenního provozu municipalit, výsledky byly vyhlášeny 30. 10. na galavečeru v Lichtenštejnském paláci.

To jsou ale jen některé z příkladů, jak v Kolíně "elektronizují" provoz města a díky tomu značně usnadňují občanům jejich život. I díky vychytávkám bylo město v prvním ročníku celostátní soutěže Chytrá radnice, kterou organizoval Úřad vlády, Česká spořitelna a společnosti O2 a DDeM, vyhlášen vůbec nejchytřejším městem v České republice, přičemž v tomto ohledu zdolal i favorizovanou Prahu.

Práce nese ovoce

Hlavní muži kolínské radnice samozřejmě měli z úspěchu velkou radost. "Nastoupená cesta, kterou jsme započali, nese své ovoce. Odborní porotci ocenili komplexní opatření, kdy zaujala mobilní aplikace, aplikace pro parkování, odpady, placení v MHD bezkontaktní kartou a zejména Kolínská chytrá klíčenka," popsal své pocity místostarosta Michael Kašpar.

Kašpar jednoduše popsal strategii města tím, že se snaží pro obyvatele vybírat opatření, která jsou nejen přínosná, ale i efektivní. "Mám obrovskou radost a chuť do další práce," dodal Kašpar.

Velkou radost z podobného úspěchu měl i starosta a také novopečený člen poslanecké sněmovny ČR za STAN Vít Rakušan. "Chytré město není jen o technologiích, je i o chytrých řešeních. Toto ocenění je obrovským úspěchem i závazkem zároveň," doplnil starosta Kolína.

Uspěla i Ostrava

Ta získala dvě prvenství v soutěži Chytrá radnice, když ovládla kategorie e-úřad za projekt FajnOVA tvorba Strategického plánu rozvoje města a Veřejná doprava za využití bezkontaktních bankovních karet. Navíc si připsala druhá místa v kategoriích Životní prostředí a Energetika. Ale bodovala zastupitelstva napříč republikou.

Celkem 64 přihlášených projektů hodnotila odborná porota vedená ekonomem Pavlem Kysilkou. "Byli jsme překvapeni kvantitou i kvalitou všech soutěžních projektů. Nelze již hovořit o žádných prvních vlaštovkách, je zřejmé, že města pochopila, že digitalizace může jejich obyvatelům zkvalitnit život," zdůraznil Kysilka.

Výsledky soutěže Chytrá radnice 2017

 

PROJEKTOVÉ KATEGORIE
 

  • Životní prostředí
    1. Kolín - Chytrá Kolín
    2. Ostrava - SmogAlarm
    3. Nové Město nad Metují - Testování služeb v oblasti elektronizovaného odpadového hospodářství
  • Indivuduální doprava
    1. Ostrava - Používání bezkontaktních bankovních karet ve veřejné dopravě
    2. Liberec - Centrální řízení technické infrastruktury statutárního města Liberec
    3. Děčín - Chytrá karta DPMD

  • Energetika
    1. Kněžice - Energeticky soběstačná obec Kněžice
    2. Ostrava - "Obecní" energetický systém
    3. Moravskoslezský kraj - Energetický management v MSK

  • é-Úřad
    1. Ostrava - FajnOVA tvorba Straterického plánu rozvoje města Ostravy
    2. Březina - Mobilní referendum pro občany
    3. Duchcov - Smart komunikace s občany města - Mobilní rozhlas

PRŮŘEZOVÉ KATEGORIE

  • Cena veřejnosti
    1. Těšany - Odpadový systém obce Těšany
    2. Moravskoslezský kraj - Energetický management v MSK
    3. Lipník - Mapová aplikace obce Lipník usnadňující komunikaci s občany
  • Inovativní řešení
    1. Blatná - Solární lavička CapaSitty
    2. Litoměřice - Úřad pro všechny
    3. Ostrava - FajnOVA tvorba Strategického plánu rozvoje města Ostravy

  • Celková chytrost města
    1. Kolín
    2. Praha
    3. Kněžice