Chystáte se na Štědrý den nebo na silvestra na Hrad? Tohle by vás mělo zajímat

Jak to bude letos s návštěvou Hradu?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pražský hrad je jednou z nejžádanějších lokalit, co se týká turistů. Na Štědrý den tam však každý rok míří i řada Čechů. Jak to tedy bude letos s otevírací dobou a bude nějak omezen vstup například do katedrály sv. Víta?

Pražský hrad bude letos o Vánocích otevřen až do konce tradiční půlnoční mše. Areál Hradu by se měl uzavřít kolem 2. hodiny. V katedrále sv. Víta bude během vánočních svátků a na Nový rok omezen z liturgických důvodů vstup turistů.

Kvůli zvýšeným bezpečnostním opatřením loni o Vánocích policie uzavřela Pražský hrad o půlnoci. Lidé, kteří přišli se zpožděním na půlnoční mši, se do katedrály svatého Víta nedostali. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček opatření hájil s tím, že je slušné přijít na půlnoční mši včas. "Areál Pražského hradu zůstane dne 24. prosince otevřený až do konce půlnoční bohoslužby v katedrále sv. Víta (do cca 2:00 dne 25. prosince)," uvedl Pražský hrad. Ovčáček potvrdil, že budou otevřeny všechny hradní vchody.

Poslední den roku budou uzavřeny již v 16.00 z provozních důvodů také Velká jižní věž katedrály sv. Víta, expozice Svatovítského pokladu a výstava Světlo v obraze: český impresionismus. Z technických důvodů bude uzavřen Starý královský palác od 2. ledna do 15. ledna.

Jaká budou omezení?

Bezpečnostní kontroly na přístupech do Pražského hradu začaly loni v létě, vyvolaly kritiku. U vstupů se postupně objevily bezpečnostní rámy, policisté návštěvníkům kontrolují zavazadla. Zástupci Pražského hradu opatření hájí zhoršenou bezpečnostní situaci.

Podle Hradu bude omezen 25., 26. a 31. prosince a 1. ledna provoz v katedrále. Na Boží hod vánoční bude chrám z liturgických důvodů otevřen od 13.30 do 16.00, poslední návštěvníci budou vpuštěni v 15.40. Na druhý vánoční svátek se katedrála otevře v poledne, uzavírka je naplánována na stejný čas jako v pondělí. O Silvestru se turisté do chrámu dostanou od 12.00 do 15.00. Na Nový rok si pak budou moct návštěvníci katedrálu prohlédnout od 12.30 do 16.00.

Klíčová slova: