Rok 2017 v Praze: Pád lávky, hašteření o městský okruh i málo investic

Hotový Městský okruh? Hudba hodně vzdálené budoucnosti i kvůli neschopnosti magistrátu
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Obraz letošního roku v Praze ovlivnil především pád lávky v Troji, při kterém se na začátku prosince zranili čtyři lidé. V hlavním městě se podobná událost v posledních desetiletích nestala. Co dál se v metropoli za uplynulý rok stalo?

Lávka mezi Císařským ostrovem a Trojou se zřítila v sobotu 2. prosince. Na mostě byla několik let umístěna čidla, která jej sledovala. Podle vedení Prahy i technické správy komunikací nezaznamenala indicie vedoucí k tomu, že by se mohla lávka zřítit. Případ vyšetřuje policie. Na místě chce Praha přívoz a příští rok udělat provizorní přemostění.

Spory a nekončící hádky

Spory vyvolala v koalici trasa městského okruhu. Zatímco ANO a ČSSD chtěly variantu s několika tunely nazývanou pracovně Vlasta, trojkoalice prosazovala povrchovou variantu označovanou jako duál. Konkrétní trasu tak dosud město definitivně nevybralo.

V zastupitelstvu letos skončili dva opoziční zastupitelé za Piráty, Ondřej Profant a Jakub Michálek, kteří se stali poslanci. Jejich místa zaplní náhradníci. Na začátku roku skončil v roli zastupitele i sociální demokrat a ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík, který se tehdy stal ministrem zdravotnictví.

Naopak pozitivní zprávou z oblasti dopravy bylo pro řidiče zářijové otevření garáží pod Letnou. Jejich zprovoznění odkládala Praha několik let. Vznikly při stavbě tunelu Blanka a jejich cena je zahrnuta v ceně tunelu, který stál přes 40 miliard korun. Na zprovoznění ale stále čekají garáže pod Prašným mostem.

Důležitá rozhodnutí

V oblasti kultury zaznamenala úspěch výstava Slovanské epopeje Alfonse Muchy v Japonsku. Od března do června ji tam vidělo asi 662 000 diváků. Pozitivním krokem bylo rovněž to, že Institutu plánování a rozvoje (IPR) se podařilo dokončit návrh Metropolitního plánu a předat jej magistrátu. V následujících měsících k němu budou zúčastněné orgány vznášet připomínky.

V rámci nakládání s majetkem letos vedení Prahy rozhodlo, že prodá 24 procent v Pražské teplárenské a koupí 19,3 procenta Pražských služeb od firmy AVE CZ. Ve firmě pak bude mít téměř 100 procent a zároveň vydělá 1,6 miliardy korun. Vládnoucí koalice také začátkem roku rozdělila mezi radnice 1,297 miliardy v rámci jednorázových dotací.

Zbytečně moc toho zbylo

Městu se ale stoprocentně nedařilo utratit peníze určené na investice. Do rozpočtu na příští rok tak bude převádět několik miliard korun. Neúspěšné bylo rovněž v hledání nového ředitele Botanické zahrady v Troji, kdy radní opakovaně zrušili výběrové řízení. S problémy se potýkalo i v souvislosti s fungováním příspěvkové organizace TSK. V ní zasahovala kvůli veřejným zakázkám policie a TSK následně město transformovalo na akciovou společnost.

Letošní rok se nesl také ve znamení vleklých sporů a hádek koalice s opozicí, která si několikrát vynutila svolání mimořádného jednání zastupitelů. Nikdy se jí ale nepodařilo prosadit návrh programu jednání. Na mimořádné jednání v polovině října dokonce koalice vůbec nepřišla.