Michálek a Kalousek: Zprávu OLAF jsme četli, konstatuje podvod

Bude zpráva OLAF Babišovým sbohem?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Ministerstvo financí na svých stránkách nezveřejnilo úryvky ze zprávy OLAF tak, jak bylo veřejnosti tvrzeno. Zároveň je prý ze zprávy naprosto zřejmé, že jde v kauze Čapí hnízdo o dotační podvod. Potvrdil to jak předseda Pirátů Jakub Michálek, tak jeho kolega z TOP 09 Miroslav Kalousek.

/DOTAČNÍ PODVOD/ Předsedové poslaneckých klubů Pirátů a TOP 09 se se zprávou OLAF seznámili coby členové mandátového a imunitního výboru Sněmovny. "Musím dementovat informace, které se objevily v médiích, že se tam neobjevuje slovo podvod. Jsou tam závěry, které korespondují s policejním vyšetřováním. Mluví se tam i o podvodu a o nesrovnalostech," potvrdil Jakub Michálek

Zároveň dodal, že to, co ministerstvo financí zveřejnilo na svém webu, není zpráva OLAF. "Je to jen doporučení ke zprávě. Ty podstatné závěry jsou úplně jiné." Tři odstavce z celkem padesátistránkové dokumentace tak měly zřejmě zajistit, aby se alespoň část veřejnosti "uklidnila". Navíc se ve zprávě podle Michálka ani nepíše nic o tom, že by mělo dojít k vyjmutí částky 42,5 miliónu korun, která měla být na projekt poskytnuta z evropských fondů.

Účelovka to prý rozhodně není

Podle bývalého předsedy TOP 09 je dobře, že zpráva ukázala na kvalitní práci české policie. "Závěry nezávislé instituce potvrzují, že stíhání policie České republiky není žádná vykonstruovaná účelovka, v tom je velmi cenná," vysvětlil Miroslav Kalousek. Oba se shodli na tom, že zpráva není překvapením pro nikoho, kdo ví, o co v kauze Čapí hnízdo jde a má přehled o rolích Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka.

Naopak podle exministryně školství Kateřiny Valachové z ČSSD není ve zprávě nic, co by se dalo označit za převratné. Další členové mandátové a imunitního výboru se mohou se spisem seznámit do pondělí. Chystají se tak učinit například Petr Gazdík (STAN) či Stanislav Grospič z KSČM. V úterý pak výbor projedná případné doporučeni Sněmovně, aby vydala Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání.