Zjistěte si, jak vypadá ovzduší ve vašem městě. Smog je nebezpečný a vede až k rakovině

Víte, že si můžete zjistit, jak vypadá ovzduší ve vašem městě? Jak poznáme, že je potřeba se šetřit?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Také máte někdy pocit, že je ve vašem městě nedýchatelno? Někdy se prostě zplodiny z výfukových plynů a také kouř z topenišť drží v ulicích a nedá se pořádně nadechnout. Měli bychom si na znečištění ovzduší dávat větší pozor? Jak zjistíme kvalitu ovzduší u nás ve městě?

Dá se vůbec zjistit, co dýcháme za nečistoty, když je inverze nebo prostě špatné rozptylové podmínky? Počínaje okresními městy to lze.

Kvalitu ovzduší najdete na webu o počasí

Veškerá data o stavu ovzduší jsou veřejně přístupná na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Najdete je zde. Tam si vyhledáte konkrétní město i místo, pokud je měřicích stanic více.

Největší znečištění: Kladensko a Mladoboleslavsko

ČHMÚ i Zdravotní ústav sledují všechny znečišťující látky podle zákona o ochraně ovzduší. Jde o tyto látky: oxid siřičitý, oxid dusičitý a oxidy dusíku, oxid uhelnatý, benzen, prachové částice frakce PM10 a PM2,5 (polétavý prach), olovo, arsen, kadmium, nikl, benzo(a)pyren, troposférický ozon, polycyklické aromatické uhlovodíky, těkavé organické látky a plynná rtuť.

Právě kvůli regionům, kde je ovzduší nejzatíženější, rozhodli radní Středočeského kraje o pokračování detailnějšího monitoringu. To se přímo týká Kladenska a Mladoboleslavska. Kraj vyčlení na sledování ovzduší pro letošní rok 720 tisíc korun. "V těchto regionech je ovzduší nejzatíženější, proto je nutné průběžně sbírat data a následně je vyhodnocovat," uvedl náměstek hejtmanky pro oblast životního prostředí Miloš Petera.

Kvalita ovzduší se na třech stanicích na Kladensku měří již od poloviny 80. let. V roce 2005 se měření rozšířilo ještě o sledování těžkých kovů v ovzduší. Cílem je dlouhodobé mapování a případná regulace znečišťujících látek. Poskytovatelem dat bude na základě rozhodnutí nadále Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem.

Zdrojem znečištění topeniště i doprava

Radní rovněž schválili financování Stanice automatického imisního monitoringu v Mladé Boleslavi, která sleduje koncentrace suspendovaných částic PM10, PM2,5, oxidů dusíku NOx, přízemního ozónu O3, benzenu a údaje o doprovodných meteorologických veličinách. Veškerá aktuální data se průběžně zveřejňují na webových stránkách ČHMÚ a také se ukládají v databázi Informačního systému kvality ovzduší (ISKO). "Zdrojem těchto škodlivých emisí jsou zejména lokální topeniště, silniční doprava a dále veřejná energetika, výroba tepla nebo zemědělství. Znečištění ovzduší těmito látkami má prokazatelně negativní dopady na lidské zdraví," zdůvodnil nutnost monitoringu náměstek hejtmanky Petera. V tomto případě měření zajišťuje ČHMÚ.

Vyvarujte se fyzické zátěže

Zvýšená koncentrace škodlivin v ovzduší má negativní dopad na lidské zdraví. Problémy většinou mohou pociťovat zejména staří lidé a děti. Pokud je vyšší koncentrace látek v ovzduší, přijímají opatření třeba i školky, kdy se nedoporučuje s dětmi chodit ven na vycházky. A jak můžeme pociťovat problémy? Někdo bude kašlat, jiný má pocit, že se nemůže pořádně nadechnout. Proto by se měl každý v takové situaci také vyvarovat fyzické zátěže. Smog může ublížit až po delší době, kdy špinavý vzduch dýcháme častěji a důsledkem může být i infarkt nebo rakovina..

Místo našich televizních stanic chytnete zahraniční

Možná jste si také všimli, že třeba při inverzním počasí vám blbne příjem televizního signálu. Kolikrát i tak, že místo běžných stanic chytíte ty vzdálenější až někde ze zahraničí. Za to může fakt, že se změní fyzikální vlastnosti vzduchu a může to až abnormálně změnit a zvýšit šíření elektromagnetických vln. Takže ve výsledku silné signály vysílače stovky kilometrů od vás vyruší signály toho místního.