Zabrat cizí majetek má být normou? Aktivisté zatím mohou zůstat v Klinice

Dobrý den, váš dům se mi líbí, nastěhuju se k vám...to má být normální?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Do rozhodnutí o dovolání u Nejvyššího soudu mohou aktivisté zůstat v budově bývalé kliniky v Jeseniově ulici na pražském Žižkově. Soud odložil vykonatelnost soudního rozhodnutí na vystěhování. Sdělil to Arnošt Novák z kolektivu Autonomního sociálního centra Klinika, informaci potvrdila mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Kateřina Šubová.

Loni v lednu soud rozhodl, že aktivisté musí budovu patřící nyní SŽDC vyklidit a uvolnit. Rozhodnutí potvrdil v září odvolací pražský městský soud a aktivisté měli budovu opustit do poloviny října. Logicky. Těžko se můžeme rozhodnout, přijít k sousedům a zabrat jim byt. Ovšem v tomto případě je zabrání cizího majetku zřejmě normou. Klinika totiž nadále funguje.

Zástupci kliniky nyní obdrželi rozhodnutí Nejvyššího soudu. "Rozhodl o odkladu výkonu soudního nařízení na exekuci do té doby, než Nejvyšší soud rozhodne ve věci sporu mezi námi a SŽDC," řekl Novák. "Do rozhodnutí soudu, které může trvat několik měsíců, by tak exekutor nebo policie kliniku neměla vyklízet.".

Po několikerém vyklizení policií aktivisté s úřadem podepsali smlouvu o výpůjčce, která skončila v březnu 2016. Aktivisté v budově přesto zůstali. Úřady jen přihlížejí, jak je nezákonně zabrán majetek. Má to být v této zemi běžné?

Jak je tohle vůbec možné?

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který měl dům ve správě a s aktivisty podepsal smlouvu o výpůjčce, a SŽDC vedou s autonomním centrem spory o nezákonné obohacení. V listopadu Obvodní soud pro Prahu 3 nepravomocně rozhodl o tom, že zástupkyně Kliniky Tereza Virtová nemusí ÚZSVM platit 360 000 korun, které stát po aktivistech vymáhá. Úřad se proti rozhodnutí odvolal.

Kvůli neoprávněnému obohacení chce po Klinice peníze i SŽDC. Částka, kterou požaduje správa, se každým dnem navyšuje. Podle Nováka se nyní částka pohybuje okolo 1,5 milionu korun. Další termíny stání u obou soudů zatím nebyly určené. Nejvyšší soud rozhoduje o tom, jestli měla být smlouva o výpůjčce objektu prodloužena, či nikoli.

Podle aktivistů byl dům prázdný od roku 2009 a využívali jej bezdomovci. V roce 2014 budovu aktivisté obsadili a pořádají tam přednášky, koncerty, dílny nebo jazykové kurzy. ÚZSVM s obsazením domu aktivisty nesouhlasil.

Klíčová slova: