Nejoriginálnější masopusty v regionu: V Bohutíně vymýšlejí scénky pro maškary přes 90 let

Je tady období masopustů. Víte, kde se v regionu konají nejoriginálnější a nejstarší reje masek? Tak se podívejte
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Období masopustů a rejů masek je tady znovu po roce. V regionu se konají jedny z největších akcí tohoto typu v naší zemi. Například v Bohutíně bude letos masopust už v pořadí dvaadevadesátý. Kam za to stojí se na tuto lidovou veselici vypravit a proč se vůbec masopust slaví?

Masopust je svátek, při kterém se lidé za dávných časů naposled poveselili a najedli před nadcházejícím obdobím půstu. Na Moravě se mu říká fašank nebo fašinek. Období nevázaného veselí však prakticky probíhá po celý leden až do masopustního úterý. Dnes se většina akcí koná v krátkém časovém úseku a nejčastěji kolem onoho úterka.

Období masopustu začíná po svátku Tří králů, tedy 7. ledna. Stanovení termínu závěrečného dne, masopustního úterý před Popeleční středou, je dáno matematickým výpočtem, jehož základem je stanovení termínu Velikonoc. V roce 2018 připadá termín masopustního úterý na 13. února.

Nejoriginálnější masopusty v regionu

Zabijačkové pochoutky, jarmark a pestrý program budou provázet letošní ročník Poberounského masopustu. Masopustní veselice se v obci Zadní Třebaň koná nepřetržitě už od roku 1990.

Letos vypukne 10. února. Program masopustu, který patří mezi největší akce svého druhu v celém Středočeském kraji, začne na návsi v Zadní Třebani staročeským jarmarkem, na kterém budou kromě výrobků řemeslníků k dostání preclíky, perníky, koláče, pečené maso, medovina. Prodejců se přihlásilo několik desítek. Děti se budou moci povozit na koních a dospělé čeká tradiční zabijačkové pochoutky. Program veselice začne v 10 hodin. Představí se mimo jiné staropražská kapela Třehusk nebo dětská lidová muzika Notičky.

Masopust v horickém prostředí

Rej masek a žertovné masopustní scénky na havířské téma můžete zažít v autentickém prostředí hornického města Příbram na Březových Horách. Každoroční konání masopustu v Hornickém muzeu Příbram navazuje na dávné tradice. Masopustní průvod s rejem masek, žertovnými scénkami a hudebním doprovodem se uskuteční v sobotu 17. února v areálu Ševčinského dolu na Březových Horách.

Masopustní období ztratilo vlivem křesťanství svůj původní význam, ale připomíná dodnes stopy pohanských oslav konce zimy a příchodu jara, potřebu uvolnění před vážnou dobou v čase nouze, kdy loňské zásoby docházejí a do nové sklizně je ještě daleko.

Masopustní průvod vyjde ráno ze staré hornické obce Bohutín v čele s brdským duchem Fabiánem. Zhruba v 10 hodin přijde za doprovodu kapely před vstup do nádvoří Ševčinského dolu, kde průvod požádá o možnost vstupu a provozování masopustních taškařic, které se pak odehrají na prostranství mezi šachetní budovou a strojovnou. Vstup na akci je za symbolickou 1 korunu. Na přípravě této lidové veselice muzeum už 16 let spolupracuje se Sborem dobrovolných hasičů z Bohutína.

Jak prozradil ředitel hornického muzea Josef Velfl, na masopust se každoročně chystají jiné scénky. V letošním roce se návštěvníci mohou těšit na téma Brdulka a sedm permoníků. Brdulka je brdská divoženka a permoníci jsou místo trpaslíků.

Bohutínem projde průvod po dvaadevadesáté

Raritou nejen na Příbramsku, ale i v rámci celého kraje je masopust v Bohutíně. Letos bude už 92. ročník a i tady si pořadatelé připravují pokaždé jiný program. Masopustní průvod, tvořený kostýmovanými postavami, vyjde v 15.30 z hřiště a koná se v úterý 13. února.

Klíčová slova: