Americký majitel na zámek kašle. Z památky se zřejmě stane novodobá zřícenina

V Rožmitále se každoročně koná slavnost Den s českou královnou, ale zámek k tomu bohužel chybí
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Ze zámku v Rožmitále pod Třemšínem se stává ruina. Majitel se o památku nestará a ta se pomalu rozpadá. Jenže žalostný stav spousta lidí přisuzuje městu. Kdo je vůbec zodpovědný za situaci? Město si dohodlo schůzku s americkým vlastníkem. Podařilo se dohodnout na postupu?

Už dlouhé roky je majitelem rožmitálského zámku Američan Roderick Marshall. Jenže ten se o památku nestará a to štve nejen místní, ale i turisty. Ti zavítají do města a až tam zjistí, že zámek je na rozpadnutí. Řada lidí si neustále spojuje zámek s městem. Potvrdil nám to starosta Josef Vondrášek. Ten se pokoušel za město majitele několikrát kontaktovat, ale marně. Před lety se s ním setkal asi třikrát, ale k ničemu to nevedlo.  Poslední schůzku se podařilo dohodnout na leden.

Majitel na schůzku nedorazil

V lednu se už zdálo, že se situace nějak posune. "Byla dohodnutá schůzka s majitelem v půli ledna. Ten se však zase nedostavil, omluvil se, že je nemocný," řekl Vondrášek, kterého situace mrzí, protože kdyby byla památka opravená a přístupná, znamenalo by to pro město určitě obrovský přínos z pohledu návštěvnosti turistů.

Starosta: Situace je neřešitelná

Má vůbec město, potažmo stát nějaké páky situaci vyřešit? Podle starosty Josefa Vondráška asi jen stěží. "Stavební úřad už také chtěl po majiteli doložit projektovou dokumentaci, jak stavbu zabezpečí, a myslím, že dodnes nereagoval," dodal starosta, který si neví rady, jak situaci řešit. "Z pozice města je to ale neřešitelné, bohužel," míní Josef Vondrášek.

Už před lety byl rožmitálský zámek zablokován finančním úřadem kvůli dluhům na dani. Majitelé už také zaplatili na pokutách přes milion korun. Před lety se zřítila střecha stodoly u zámku, později část objektu, kde býval pivovar. Stodolu muselo město dokonce nechat strhnout a nechat odvézt suť. Původně majitelé nechali vybudovat v zámku správcovský domek za tři miliony korun. Ten je také ale prázdný.

Historie zámku:
V polovině 13. století nechal původně jako hrad postavit Oldřich z rodu Buziců. Podle pověsti byl hrad obklopen šípkovými keři a to dalo zřejmě podnět ke vzniku názvu Rosenthal, který byl později počeštěn na Rožmitál.

V 16. století byl hrad prodán Gryspekům z Gryspachu a přestavěn na renesanční zámek. Od roku 1623 sloužil jako letní sídlo pražského arcibiskupa. Ve 20. století zde byly byty a kanceláře Státních lesů.

Pod peticí jsou tisícovky podpisů

V loňském roce vznikla Občanská iniciativa za záchranu zámku, která zveřejnila otevřený dopis adresovaný majiteli s asi 4 000 podpisy lidí. Dopis pak bude poslán vlastníkovi nemovitosti.

V Rožmitále se každoročně v červnu konají městské slavnosti nazvané Den s českou královnou. Z Rožmitálu totiž pochází česká královna Johana, manželka Jiřího z Poděbrad. Oslavy se konají na její počest. Bohužel k slavnostnější atmosféře tak nějak chybí zámek.

Zámek původně patřil městu

Novodobá historie zámku se začala psát v roce 1998, kdy bývalé vedení města darovalo památku, pro níž platil blokační paragraf týkající se církevního majetku, Arcibiskupství pražskému. V roce 2000 přešla stavba na firmu Trinity Coop.

Arcibiskupství pražské mělo ve firmě dvacetiprocentní podíl, Roderick Marshall disponoval osmdesáti procenty. Od roku 2012 je majitelem už jen společnost The Spalena Company, jejímž jediným jednatelem je Zuzana Mruškovičová, která údajně odcestovala spolu s Roderickem Marshallem do Afriky těžit nerostné bohatství.