Skládání účtů: SPO chce oživit Zemanův lékař, ČSSD řeší vyschlou pokladnu i volební neúspěch

ČSSD i SPO skládaly minulý týden účty. K jakým vnitrostranickým změnám se uchýlí?
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Ve dvou středolevicových politických táborech se v posledním týdnu sumarizovaly výsledky posledních let. Sociální demokracie prožívá jednu z největších krizí novodobé historie, po volebním krachu není daleko ani od krachu finančního. Ani SPO si nemůže pískat, po nezdaru ve volnách do Poslanecké sněmovny chce vylétnout vzhůru se staronovým přízviskem Zemanovci či s novým předsedou. 

Na českého prezidenta Miloše Zemana dlouhá léta dohlíží při jeho zahraničních cestách. Nyní má dohlížet i na stranu, kterou sám nynější prezident spoluzaložil - Stranu práv občanů. Ta se po velmi slabém výsledku v posledních volbách, ve kterých získala necelé půl procento hlasů, snaží znovunastartovat a výrazně přispět by k tomu měl i nový předseda - zlínský lékař Lubomír Nečas, jenž pečuje i o zdraví českého prezidenta. Toho podpořil i odstupující předseda strany a současný senátor Jan Veleba: "Je to jedna z nejvýraznějších osobností strany," sdělil krátce po volbě.

"SPO měla podobný program jako SPD Tomia Okamury. Vyhrála strana, která měla razantnější představitele," řekl na sjezdu SPO prezident Miloš Zeman.

Zeman kvitoval změnu názvu

V průběhu konference se členové SPO dočkali i prezidenta Miloše Zemana, jenž po krátkém proslovu svolil k tomu, aby SPO přidala do svého názvu pojmenování Zemanovci, podobně, jako tomu bylo po založení strany v roce 2009. Cílem přidání přízviska je i snaha se oddělit od hnutí Tomia Okamury - Svobody a přímé demokracie - SPD. 

ČSSD se sekyrou 40 mil. Kč

Jak je již dobře známo, ani sociální demokraté nemohou po parlamentních volbách rozhodně být spokojeni. Další problém - finanční situaci strany - navíc přiblížil v závěru minulého týden i ekonom ČSSD Martin Starec, jenž složil účet za loňský rok ve výši mínus 39,8 mil. korun.

K nelichotivé bilanci přispěl velmi hubený volební výsledek v posledních volbách do Poslanecké sněmovny, ale i 338milionová tíha v podobě dluhu, kterou by měla ČSSD zaplatit dědicům advokáta Zdeňka Altnera, jenž vysoudil pro nejstarší českou politickou stranu Lidový dům. O konečném vyrovnání však ještě není stále definitivně rozhodnuto.

ČSSD musí řešit nejen volební neúspěch, ale i vysychající stranickou pokladnu... 

Problémem ČSSD je i odklon sponzorů 

Do hospodaření jednotlivých stran výrazně promlouvají i sponzoři. Právě i ti se od ČSSD v posledním roce také odklonili. Sponzorský zisk sociálních demokratů totiž ukázal za loňský rok pouhých 4,4 milionů korun.

Jen pro srovnání, vítěz voleb a dle průzkumů stále nejoblíbenější politická strana - hnutí ANO - získalo jen na sponzorských příspěvcích zhruba 34 milionů Kč. Získání nových sponzorů a finanční stabilizace strany je tedy pro sociální demokracii jeden z hlavních bodů následujících let.