Bezplatné obědy: Na vybraných školách od září zůstanou, kdo se může přihlásit?

Mnoha školákům fondy z EU velmi pomohou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Vybrané mateřské a základní školy budou i v příštím školním roce nabízet dětem z chudých rodin bezplatné obědy. Do programu, který vyhlašuje ministerstvo práce a sociálních věcí vždy jen na jeden rok, je v tomto školním roce zapojeno devět krajů.

V Česku se díky programu, který je financován z evropských fondů, v tomto školním roce pravidelně bezplatně stravuje ve 480 školách zhruba 6 000 dětí. "Celkem evidujeme v letošní žádosti o dotaci 73 partnerských škol a celkové náklady projektu jsou vyčísleny na 6,2 milionu korun," uvedla radní pro školství Irena Ropková. Projekt je financován z evropských fondů z 85 procent, zbývajících 15 procent je hrazeno ze státního rozpočtu.

Praha je do programu bezplatných obědů pro školáky a předškoláky zapojena od roku 2016. Letos se do programu zapojilo 78 škol, ve kterých dostává jídlo zdarma zhruba 350 dětí. V mateřských a základních školách se v Praze vzdělává dohromady kolem 140 000 dětí.

Komu je pomoc určena?

Bezplatné obědy pomáhají dětem, které by kvůli tíživé finanční situaci rodiny nemohly chodit na obědy. Díky programu nejsou děti vyloučené z kolektivu a zlepšuje se jejich školní docházka.

Pomoc je určena dětem ve věku od tří do 15 let, které navštěvují mateřskou nebo základní školu, případně první ročníky víceletého gymnázia. Předškoláci bezplatně dostávají oběd a dvě svačiny, školáci pouze oběd. Kromě krajů, hlavního města a škol se na projektu podílí úřad práce, který informuje rodiče o možnosti zapojit se do projektu.

O peníze se může žádat do konce dubna

Ministerstvo práce a sociálních věcí v březnu vypsalo pro další školní rok výzvu, ve které je 50 milionů korun. O peníze mohou žádat kraje, které je pak posílají školám. O dotaci mohou žádat do konce dubna. Bezplatné obědy pro školáky budou příští rok navíc dostupné pro více rodin, nově není nutné splňovat podmínku pobírání dávky v hmotné nouzi alespoň tři po sobě jdoucí měsíce.

Projekt začal v Česku před dvěma lety, kdy se ve zhruba 80 školách Libereckého a Jihomoravského kraje bezplatně stravovalo přibližně 520 dětí. Další rok se připojily Kraj Vysočina a Praha, o rok později se přidaly Královéhradecký, Karlovarský, Zlínský, Moravskoslezský a naposledy Plzeňský kraj.

Nejlepší seriály našeho dětství: Oblíbené jsou i díky českému dabingu. Čtěte zde.