Svědkové Jehovovi: Náboženská společnost nebo sekta? Co o nich víme?

Klasické hromadné křtění nových členů
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Každý je někdy viděl stát na ulici vedle regálu plného časopisů, které zvěstují konec světa. Pravděpodobně na váš dům dokonce zazvonili s milým přáním hezkého dne a nenápadnou otázkou na Boha. Co se schovává za úsměvem a kdo vlastně jsou Svědkové Jehovovi?

V České republice existuje přibližně 15 tisíc jehovistických kazatelů, jinak řečeno zvěstovatelů. Jistě vás v životě nemohlo minout klidné a usměvavé oslovení, zda věříte v Boha nebo jestli nechcete prostudovat jejich časopis Probuď se! nebo Strážnou věž. Náboženská společnost Svědci Jehovovi se rozrůstá po celém světě. Zhruba 16,5 milionů lidí uvádí, že se jedná o jejich preferovanou víru. Nezanedbatelné číslo a není se čemu divit. Jejich aktivita je neutuchající a pustit se s nimi do diskuze je na dlouhé hodiny. Co vlastně kážou a jaká jsou tvrdá pravidla, která musí dodržovat? A proč působí tak sektářsky?

Jehovisté neslaví Vánoce ani životní jubilea. Jediný konkrétní svátek, který ctí, je Památná slavnost nebo také Památná večeře, která odkazuje k Poslední večeři Ježíše Krista.

Transfuze krve? To ne!

Být jehovistou není žádný med. Život ve spolku přívrženců, jak oni sami říkají "Nového náboženství", zahrnuje mnoho věcí k odepření. Pod milou slupkou se totiž rozehrává mnoho podivných pravidel.

Pravděpodobně nejznámější téma, které se podle pravidel jehovistické víry pokládá za nevhodné, je odepření transfuze. Tento problém se nejčastěji řeší při náhlých nehodách, kdy rodiče nemocného nebo zraněného dítěte odmítnou, aby přijmulo tranfuzi, a tak riskují jeho život. Původně si podobně striktně členové spolku zakazovali jakékoliv očkování, ale to se během padesátých let změnilo a dnes to nikomu nečiní problém. 

Konec světa se blíží! Stále nic...

Během svého působení se spolek rozhodl určit konkrétní den pro konec světa. Ani jeden z několika termínů k jejich smůle nevyšel, a tak se rozhodli nezveřejnovat konkrétní data a uspokojili se s faktem, že svět prostě a jednoduše míří k záhubě. Jehovisté jsou překvapivě jediní, kteří tento boží Armageddon přežijí.

Bibli si vykládají jako nauku o budoucím nastoupení Božího Království. Jejich velmi specifický výklad křesťanských myšlenek často v konkrétním rozhovoru teprve odhaluje jejich pravou tvář. Prokazují v té chvíli klasické syndromy propagandy bojovníků Strážné věže. 

Svátky na vlastní pěst

Když se ve slabé chvilce rozhodnete těmto pouličním zvěstovatelům konce světa naslouchat, dávejte velký pozor. Milé tváře se ve chvíli odporu změní v pobouřené grimasy a jejich ochota naslouchat jiným názorům je nulová. To dokazuje i to, že kdo se jakkoliv prohřeší proti jejich pravidlům, je ihned ze společenství vypovězen. Následný vztah k bývalému členovi je chladný a podle pravidel ho nesmějí ani pozdravit. 

Zdarma šířený překlad Bible pod názvem Svaté Písmo – Překlad nového světa je publikován ve 130 jazycích a 208 milionech kopiích.

Pokud ztratíte i tu poslední špetku zdravého rozumu, budete ochotně přijímat jejich hrozbu konce světa zcela vážně. Uvědomte si, že neslaví Vánoce! 

Obecně je nutné říci, že víra Svědků Jehovových je jedna z nejrozšířenějších v České republice. Jejich družina se stále rozšiřuje a ve svém světě působí jako spokojená parta, co drží kormidlo rozumu. Časopisy Strážná věž a Probuď se! vycházejí po celém světě pravděpodobně v největším počtu výtisků. Propagandu této podivné víry lze brát s nadhledem, ale jen do určité míry. Každý má právo vybrat si svobodu vyznání, jen pozorně zvažte, než se k nějaké zavážete!