Města chystají letní slavnosti, nejrůznější koncerty doplní i vzpomínka na Karla IV.

V celé řadě středočeských měst bude během letošního léta živo!
Zobrazit fotogalerii (4)
 

S blížícím se létem některá středočeská města chystají nejrůznější kulturní slavnosti. Dnes se zastavíme v Mladé Boleslavi, kde již během následujícího víkendu jsou na programu Městské slavnosti, v Příbrami, kde se místní během léta mohou těšit na celkem čtyři koncerty, pořádané místní radnicí, a do Sedlčan. I tam čeká návštěvníky bohatý kulturní program, a to včetně ohňostroje.

Již počtvrté se letos uskuteční Příbramské kulturní léto. To přinese jak osvědčené interprety, zejména v podobě velmi oblíbeného Příbramského Big Bandu, i nejrůznější novinky, jako je jazz, folk, rock i dechovka.

Příbram:

Zahajovací koncert Příbramského kulturního léta obstará Příbramský Big Band, který vystoupí v neděli 17. června na náměstí T. G. Masaryka. V minulých ročnících koncert Big Bandu zazněl vždy v září při zakončení kulturního léta, letos půjde netradičně o zahajovací vystoupení, a to zejména z toho důvodu, že jako hosté budou moci vystoupit jazzová zpěvačka Barbora Tellinger a David Uličník, tenor skupiny 4Tet Jiřího Korna.

Příbramské kulturní léto – projekt kulturní komise města - se letos rozebíhá celkově již počtvrté. 

Vystoupí zejména regionální kapely

Letos, stejně jako v minulých ročnících, budou mít největší prostor spíše regionální kapely. Kromě jazzového zahájení se Příbramáci mohou těšit na začátku prázdnin na folkové odpoledne a tradičně také na dechovou hudbu na přelomu července a srpna. Závěr prázdnin pak bude patřit spíše rocku.

Kromě místních nebo regionálních kapel měli v minulých ročnících možnost místní slyšet velmi zajímavá vystoupení tuzemských i zahraničních hostů. Dnes se dá říct, že původní myšlenka městské komise - oživit léto několika koncerty různě žánrově zaměřenými - se uchytila a tento koncept je mezi obyvateli Příbrami stále oblíbenější.

Termíny koncertů:

17. června, nám T. G. Masaryka: Příbramský Big Band (hosté: Barbora Tellinger, David Uličník) 
1. července, Nový rybník: Folkové odpoledne 
29. července, nám. 17. listopadu: Dechovka 
26. srpna, nám. T. G. Masaryka: Rockové odpoledne

Jaké další akce jsou plánovány ve středočeských městěch? Více čtěte ZDE.

Sedlčany

Také v Sedlčanech bude začátek léta pojat slavnostně. Konají se zde totiž Městské slavnosti Rosa, jejichž tradice vznikla, dle dostupných informací, už koncem 17. století. Letos jsou v plánu v termínu od 22. do 24. června a návštěvníci se mohou těšit na celkem tři dny plné nejrůznějších koncertů, závody dračích lodí, přehlídky historických vozidel, fotbalové exhibiční utkání i ohňostroj. Více informací o Sedlčanských slavnostech se dočtete ZDE.

Mladá Boleslav

Městské slavnosti se střípky ze života Karla IV. budou už o následujícím víkendu, konkrétně 18. června v Mladé Boleslavi. Tradičně je slavnost situována na Staroměstské náměstí, nádvoří mladoboleslavského hradu a v Městském paláci Templ. Brány tržiště budou otevřeny v 9.00 hodin a samotný program začne v 9:30 hodin průvodem účinkujících.

Jelikož se tento rok slaví 700. výročí od narození Karla IV., i program na tuto významnou osobnost pamatuje a organizátoři nabídnou divákům historickou hudbu, rytířský souboj, sokolnický výcvik či divadelní ukázky ze života Karla IV. v podání členů Divadýlka na dlani.

Hudebníci, tanečníci, rytíři i sportovci

Mimo historické téma se v celodenním programu představí tanečníci, hudebníci a sportovci z Mladoboleslavska, například UR Dancers, Shareefa, mažoretky, Jazz Dance, Amnis a mnoho dalších. V odpoledních hodinách vystoupí kapela Kranz s písněmi Jiřího Schelingera a celý slavnostní program uzavře Luboš Odháněl s kapelou.  

Mladší návštěvníci se pak mohou těšit na dětskou pouť na hradě, kde bude pro ně připravena spousta zábavných atrakcí, velbloud, poníci a minizoo. V průběhu dne se mohou návštěvníci svézt i ve vyhlídkovém vláčku.