Další šance pro bývalé zaměstnance: Kladenská huť Poldi byla napodruhé vydražena

Kdysi úspěšnou společnost privatizoval Vladimír Stehlík, který z řízením takového podniku neměl zkušenosti
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zkrachovalá kladenská huť Poldi byla na druhý pokus vydražena za 251 milionů korun. Vyvolávací cena byla 160 milionů korun, hodnota podniku je podle znalce o 20 milionů vyšší. Znamená to, že bývalí zaměstnanci, kteří přišli o mnohdy velké peníze, mají naději, že nakonec přeci jen alespoň něco dostanou.

První dražba, která se konala v dubnu, byla zmařena. Vydražitel měl zaplatit 261 milionů korun, ve stanoveném termínu tak ale neučinil. Ve středeční opakované dražbě svedli podobně jako v dubnu napínavý souboj dva uchazeči. Minimální příhoz byl půl milionu, který až na výjimky nepřekračovali.

"Celá částka dosažená vydražením, půjde insolvenčnímu správci a potažmo věřitelům. My si z toho nenecháme nic, protože se uspokojíme z části dražební jistoty z první dražby," řekl licitátor Josef Machů. Překvapilo ho, že se podnik prodává v takzvané kamenné dražbě, podle něj to v posledních letech není obvyklé. "Klasická kamenná dražba ustupuje a 95 procent dražeb jsou dražby elektronické."

Kdo je vydražitelem, nechtěl jeho zástupce říci. Uvedl pouze, že nový vlastník bude chtít obnovit výrobu. Vydražitel musí za firmy Poldi a Poldi Trade zaplatit do 30 dnů, tedy do 27. července. Podle Lidových novin je vítězem dražby podnikatel Jindřich Vlček se společností Warhols Hold

Splácení dluhů se nekonalo

Podnik, který je částí někdejšího rozsáhlého koncernu, je od loňského prosince v konkurzu a zaměstnanci dostali výpovědi. Podle obchodního rejstříku společnost Poldi dosud patří skupině Rucarto Limited zapsané na Kypru. Fungování před lety začaly komplikovat dluhy, například dodavatelům materiálů, energií a dalším, které dosáhly stovek milionů korun. Důsledkem bylo zpožděné vyplácení mezd i o několik měsíců. Loni byl provoz podniku většinou zastavený.

Soud loni v březnu povolil reorganizaci firmy, vedení se ale nepodařilo splnit podmínky, například splacení dluhů vzniklých před úpadkem společnosti. Pomoci měl nový investor, jednání ale nevyšla. V Poldi dříve fungovaly provozy ocelárny, kovárny, dokončující výroby a tepelného zpracování. V obou firmách Poldi a Poldi Trade ještě donedávna pracovalo 150 lidí.

Nový majitel kladenské Poldi: Všichni jsme otroci trhu, ale chceme huť znovu rozjet. Více čtěte zde.