Řada měst vsadila na přísnější regulaci hazardu. Pomáhá to ale vůbec něčemu?

Například v Kolíně si omezení heren pochvalují
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Řada středočeských měst v uplynulých čtyřech letech vsadila na přísnější regulaci hazardu. Pro úplný zákaz hracích automatů a dalších hazardních her se rozhodli v Kolíně, jinde platí vyhlášky omezující provoz heren. Pokles jejich počtu hlásí například obě středočeská statutární města, tedy Kladno a Mladá Boleslav.

V Kolíně schválili zastupitelé zákaz hazardu na podzim 2015, v platnost vstoupil v lednu 2017. Starosta Vít Rakušan (Změna pro Kolín) podotkl, že rozhodnutí předcházel průzkum veřejného mínění, v němž se lidé vyslovili pro variantu úplného zákazu. Dále bylo uspořádáno veřejné slyšení a vedení radnice situaci probíralo se strážníky i provozovateli heren. Zákaz měl roční odklad účinnosti, aby majitelé mohli najít nové nájemce.

Obava z prázdných nemovitostí se podle Rakušana nakonec nenaplnila. "Naopak můžeme ukázat příklady, kdy místo heren vznikly útulné kavárny a cukrárny," uvedl starosta. V Kolíně podle něj díky zákazu poklesla majetková a noční kriminalita, ubylo vandalů a zlepšil se noční klid v okolí někdejších největších heren. Lidé žijící v exponovaných lokalitách si podle starosty změnu pochvalují. "Příkladem může být i proměna někdejší sídlištní herny na sociální centrum poskytující rodinnou terapii," dodal.

S hazardem bojuje i Mladá Boleslav podle primátora Raduana Nwelatiho (ODS) po celou dobu, co je současná koalice ve vedení města. "Díky tomu také trvale klesá počet míst, na nichž je možné provozovat herny s hracími automaty," uvedl. Původně bylo ve městě 75 heren, nyní je jich 27 a nové podle něj nevznikají ani vznikat nemohou. "Na základě platné obecně platné vyhlášky, kterou jsme minulý rok na jaře aktualizovali, bychom to nepovolili."

V Příbrami to neprošlo

Plošný zákaz hazardu navrhovalo i vedení Příbrami, návrh vyhlášky ale u zastupitelů nenašel dostatečnou podporu a celkem třikrát ho odmítli. Podle starosty Jindřicha Vařeky (ANO) se neshodli na tom, zda je či není vhodné omezovat práva a svobodu lidí, pokud jde o trávení volného času a nakládání s penězi.

Poukázal na to, že novela loterijního zákona dá více možností, jak omezit počet lidí na sociálních dávkách. "Současná podoba zákona nařizuje provozovatelům evidenci všech hráčů s tím, že sociální odbor města ve spolupráci s úřadem práce mohou velmi snadno vykonávat kontrolu nad tím, zda osoby pobírající dávky neutrácejí peníze ostatních občanů v hazardních hrách," dodal Vařeka.

Herny za nepořádek nemohly

K plošnému zákazu nepřistoupili ani v Berouně, kde provoz heren a jejich počet reguluje místní vyhláška. "Situaci jsme řešili jak s městskou, tak i státní policií, otázku heren probírala komise prevence kriminality. Ukázalo se, že herny nejsou příčinou nepořádku a rušení nočního klidu ve městě, což v našem rozhodování hrálo velkou roli," uvedl starosta Ivan Kůs (ČSSD).

Město podle něj také přihlédlo k ziskům z provozování heren. "Ačkoli to nebyl hlavní ukazatel, byl také velmi důležitý. Jen za rok 2017 tak městská pokladna totiž získala dalších 22,7 milionu korun," dodal.

Výsledky už se ukazují

Kladno hazard v minulosti výrazně omezilo. Z původních 118 heren jich podle primátora Milana Volfa (Volba pro Kladno) zbylo 35. Boj proti hernám zahájila radnice před více než rokem, kvůli dříve vydaným licencím a zákonným limitům se radikální omezení hazardu naplno projevilo od letošního 1. ledna. "Jediným řešením je radikální omezení hazardu. Úplný zákaz by nic neřešil, pouze by přesunul herny do šedé a naprosto nekontrolovatelné zóny," míní Volf.

Kromě omezení počtu heren se podle něj velmi zpřísnily podmínky pro jejich provozování. Hráči se registrují, herny jsou kontrolovány a za hazard nelze utrácet sociální dávky. "I díky tomu se zmírnil dopad hazardu na okolí heren, a tím na širokou veřejnost," dodal primátor.

Co hlavní město?

Z Prahy od roku 2013 zmizelo 387 heren, s dalšími 33 provozovnami se vede správní řízení. Potvrdil to mluvčí ministerstva financí Filip Běhal. Město hazard reguluje od roku 2008, v roce 2013 výrazně omezilo počet heren a v roce 2016 je zakázalo úplně.

Na území metropole jsou povolena pouze kasina, která musí nabízet i živé hry, například ruletu s krupiérem. I přes snižování počtu heren příjmy do rozpočtu z automatů rostou, zřejmě za to můžou videoloterijní terminály.

Líní úředníci ministerstva financí? Rušení heren je příliš pomalé, proč to tak vázne? Čtěte zde.
Klíčová slova: